Ricky van Wolfswinkel maakt na een zeer succesvol seizoen bij Vitesse weer een stap naar het buitenland. De 28-jarige spits tekent vandaag een driejarig contract bij de Zwitserse topclub FC Basel, dat de afgelopen acht seizoenen kampioen werd in de Swiss Super League. ,,Ik verlaat Vitesse echt met pijn in het hart, maar het hele plaatje klopt bij FC Basel en deze kans wilde ik niet laten lopen.”
Van Wolfswinkel keerde vorig jaar terug bij Vitesse, de club waar hij op 5 april 2008 zijn debuut in het profvoetbal maakte. Daarna speelde hij bij FC Utrecht (twee seizoenen), Sporting Lissabon (twee seizoenen), Norwich City, Saint-Étienne en Real Betis. ,,De jaren bij FC Utrecht en Sporting waren fantastisch, maar daarna heb ik drie seizoenen gehad waarin ik minder speelminuten maakte. Daarom heb ik vorig jaar bewust de stap naar Vitesse gemaakt, om weer lekker wekelijks te spelen en het plezier terug te vinden. Dat is me zeker gelukt. Ik heb het afgelopen seizoen echt enorm genoten. Ik weet weer hoeveel voetbal me waard is, dat ik een bevoorrecht mens ben dat dit mijn werk is.” Het was dan ook een uiterst succesvol seizoen voor de goaltjesdief uit Woudenberg. Van Wolfswinkel scoorde 20 keer in 28 competitieduels. Daarmee bleef hij één doelpunt achter op topscorer Nicolai Jørgensen van Feyenoord. ,,Daar baalde ik op die slotdag nog wel even van, want het zat er echt in. Op die 20 goals ben ik natuurlijk ook hartstikke trots.”
Bekerfinale
En dan was er natuurlijk nog die onvergetelijke zondag 30 april in De Kuip. Met twee goals was Van Wolfswinkel de grote man in de bekerfinale tegen AZ (2-0), waarmee hij Vitesse de eerste prijs in de 125-jarige clubhistorie bezorgde. ,,Een prachtige dag voor iedereen die betrokken is bij Vitesse. Voor mij persoonlijk was het ook het hoogtepunt uit mijn carrière, voorlopig dan. Het was mijn eerste prijs en om die te winnen met de club waar je bent grootgebracht en doorgebroken is heel mooi. Na de finale zei ik dat ik er enorm naar uitkeek om de Europa League in te gaan met Vitesse en zo stond ik daar ook echt in op dat moment, maar in het voetbal kunnen dingen soms gek lopen.”
FC Basel
Er kwam vanuit verschillende hoeken van Europa namelijk al snel veel interesse voor Van Wolfswinkel, die bij Vitesse had aangetoond het scoren nog zeker niet te zijn verleerd. ,,Daar zaten mooie clubs tussen, maar ik ben door de afgelopen jaren wel voorzichtig en zorgvuldiger geworden in die keuzes. Maar bij FC Basel had ik meteen een goed gevoel. Zeker nadat ik daar op bezoek was geweest voor een gesprek met beleidsbepalers Marco Streller en Alexander Frei en de nieuwe trainer Raphaël Wicky. Hij begint komend seizoen als hoofdtrainer, nadat hij het de afgelopen jaren goed deed met de jeugdploegen van FC Basel. Met hem heb ik de afgelopen weken ook nog een aantal keren over de telefoon gesproken, dus ik weet precies wat de club van plan is met mij. Dat vind ik erg fijn. Uit de eerste indrukken is me duidelijk geworden dat FC Basel enorm ambitieus is, maar ook een echte familieclub is. Zwitsers zijn hele rustige en gemoedelijke mensen, daar gedij ik goed in.”
Familie en Champions League
Ook het familieaspect speelde voor Van Wolfswinkel mee in de keuze voor FC Basel. Zijn schoonvader Johan Neeskens woont met zijn Zwitserse vrouw al jaren in Zwitserland. ,,Ze wonen op een uurtje rijden van Basel. Mijn partner Bianca is in Zwitserland opgegroeid en vind het ook leuk om hier weer terug te keren en dicht bij haar ouders in de buurt te wonen.”
De laatste jaren bouwde Van Wolfswinkel dan ook al de nodige informatie over het Zwitserse voetbal op. ,,FC Basel is hier de absolute topclub. De laatste tien jaar werd de club negen keer kampioen, nu al acht jaar op rij. Ik heb in De Kuip mogen ervaren hoe mooi het is om prijzen te winnen. Dat wil ik bij FC Basel vaker gaan ervaren. Ik wilde niet meer naar een club die onderin een competitie speelde, waarbij je heel teruggetrokken moet spelen en als spits maar één of twee kansjes per wedstrijd krijgt. Ik kom het best tot mijn recht bij een ploeg die het spel maakt op de helft van de tegenstander en veel kansen creëert. Bovendien is FC Basel voor komend seizoen al geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Dat is ook iets dat ik in mijn carrière nog eens wilde meemaken, dus ook dat heeft een rol gespeeld in mijn beslissing. Er zullen ongetwijfeld Vitesse-supporters teleurgesteld zijn in mijn beslissing, maar dat moet ik dan maar zien als waardering. Ik verlaat de club echt met pijn in het hart en heb echt wel even bedenktijd nodig gehad, maar het hele plaatje klopt voor mij bij FC Basel. Ik heb nog genoeg goede jaren in me en wil dat daar laten zien.”