Erwin Mulder ondertekende vandaag in Wales een contract voor drie seizoenen bij Swansea City, dat sinds 2011 uitkomt in de Premier League. De 28-jarige doelman uit het Gelderse Pannerden komt transfervrij over van sc Heerenveen. Mulder wordt alweer de dertiende Nederlander in tien jaar tijd bij Swansea City. ,,Spelen in de Premier League was altijd nog een droom van mij,” zegt Mulder.
Mulder vertrok op zijn twaalfde van zijn eerste club RKPSC naar de Vitesse Voetbal Academie, waar hij drie jaar later al werd opgepikt door Feyenoord. Tussen 2007 en 2015 speelde Mulder liefst 140 wedstrijden in het eerste van Feyenoord. Twee jaar geleden maakte Mulder de overstap naar sc Heerenveen, waar hij in twee seizoenen slechts één competitieduel miste. In februari liet Mulder aan Heerenveen weten dat hij zijn aflopende contract niet zou gaan verlengen, omdat hij graag nog eens een buitenlands avontuur aan wilde gaan. Al snel kwam er interesse van Swansea City. ,,Dat zag ik meteen wel zitten, maar de club vocht het afgelopen seizoen tegen degradatie. Pas toen duidelijk was dat Swansea er na een goede tweede seizoenshelft onder Paul Clement in zou blijven, zijn er gesprekken gevoerd,” vertelt Mulder, die de afgelopen maanden de aanvoerdersband droeg bij Heerenveen. ,,Ik baal enorm van onze tegenvallende prestaties van de tweede seizoenshelft na een goede seizoensstart, maar ik kijk al met al met een uitstekend gevoel terug op mijn tijd bij Heerenveen en in Friesland. Ik was daar erg op mijn plek en ga de mensen bij de club dan ook zeker missen.”
Maar een mooie club in het buitenland, dat wilde Mulder wel eens ervaren. ,,Twee weken terug ben ik samen met mijn zaakwaarnemer Louis Laros al naar Swansea geweest en toen was ik helemaal overtuigd. Het stadion en het trainingscomplex zien er tiptop uit. Ik kreeg direct zin om aan de slag te gaan. Swansea City bungelde vijftien jaar geleden nog op het randje van degradatie naar de amateurs, maar heeft zich daarna met een goed beleid opgewerkt tot een stabiele club in de Premier League. Sinds de promotie in 2011 is de club altijd in de middenmoot geëindigd. Ik heb alleen nog maar mooie en positieve verhalen over de club gehoord, dus ik kijk er erg naar uit om aan de slag te gaan. Het is ook fijn dat de overstap al in een vroeg stadium is afgerond en dat ik gewoon aan het begin van de voorbereiding kan aansluiten. Dat is altijd fijn als je ergens nieuw binnenkomt.”
Mulder wordt alweer de dertiende Nederlander bij Swansea City in tien jaar tijd. Middenvelder Ferrie Bodde was in 2007 de eerste speler die voor The Swans ging spelen. Daarna volgden Dorus de Vries, Cedric van der Gun, Marvin Emnes, Kemy Agustien, Michel Vorm, Jonathan De Guzman, Dwight Tiendalli, Kenji Gorré, Leroy Fer, Mike van der Hoorn en Luciano Narsingh. ,,Dat is natuurlijk geen toeval. Swansea City is een club die altijd verzorgd voetbal wil spelen en komt daarom vaak bij Nederlandse spelers uit. Onder trainer Paul Clement is er afgelopen seizoen wel een kleine switch gemaakt richting het iets meer Britse voetbal, maar daardoor zijn ze wel in de Premier League gebleven. Volgend seizoen wil de club weer omhoog kijken, al bestaan er tegenwoordig natuurlijk gaan kleine clubs meer in de Premier League,” zegt Mulder, die de afgelopen weken al met zijn nieuwe teamgenoten Leroy Fer en Mike van der Hoorn sprak. ,,Met Leroy heb ik in de jeugd van Feyenoord en later ook in het eerste al jaren samengespeeld, dus dat is allemaal heel vertrouwd. Hij was lovend over de club en ook Mike was erg positief. De club heeft in de gesprekken laten weten dat de Poolse keeper Lukasz Fabianski voorlopig gewoon de eerste doelman blijft. Hij is Pools international, keepte jarenlang voor Arsenal en doet het nu hier al drie jaar goed, dus dat lijkt me ook logisch. Maar de club gaf aan dat ik volgens hen weinig voor hem onder doe en dat ik gewoon de concurrentiestrijd moet aangaan. Ik ben nu 28 jaar en kan me hier zeker nog ontwikkelen, door dagelijks op hoog niveau te trainen en wekelijks toe te leven naar wedstrijden tegen grote clubs. Ik kijk er enorm naar uit om straks onderdeel te zijn van de grootste en best bekeken competitie ter wereld.”