Justin Hoogma vierde zondag zijn 19de verjaardag. Gisteren ondertekende hij een vierjarig contract bij TSG 1899 Hoffenheim, afgelopen seizoen de nummer vier in de Bundesliga. ,,Het gaat allemaal snel, maar ik denk dat deze stap heel goed voor mijn ontwikkeling zal zijn,” zegt de talentvolle verdediger, die opgroeide in Duitsland en de Bundesliga altijd fanatiek heeft gevolgd.
Het gaat snel met Justin Hoogma. Dat besef is er ook bij hemzelf. ,,Tijdens het seizoen denk je daar niet zo over na, maar tijdens de zomerstop heb je iets meer de tijd om alles te beseffen en verwerken. Anderhalf jaar geleden nog maar maakte ik de overstap van de jeugd van FC Twente naar Heracles Almelo. Daarna is het allemaal hard gegaan.” Justin maakte zijn debuut in het profvoetbal op 6 maart 2016 in de uitwedstrijd bij NEC, met een invalbeurt na rust. Twee maanden later deed hij 90 minuten mee tegen FC Groningen. Het afgelopen seizoen raakte alles in een stroomversnelling. ,,Ik had mezelf vorig jaar als doel gesteld om veel te gaan spelen, maar dat ik uiteindelijk geen minuut zou missen in de competitie had ik nooit kunnen bedenken. Het begon eigenlijk met de uitwedstrijd bij FC Arouca in de voorronde van de Europa League, waar Ramon Zomer met een knieblessure uitviel. Toen kwam ik na rust in de ploeg en ik ben daarna niet meer uit de basis verdwenen.”
Hoogma speelde dit seizoen alle 3060 minuten in de eredivisie, net als Dario Dumic (NEC), Eric Botteghin (Feyenoord) en acht doelmannen. Hij is de jongste speler die dit ooit presteerde in de eredivisie. ,,Van vermoeidheid heb ik eigenlijk nooit last gehad. Fysiek zit het wel goed met mij. Natuurlijk is zo’n eerste jaar als prof wennen op bepaalde vlakken, maar ik denk dat ik het goed gedaan heb,” zegt de linksbenige verdediger, die met Heracles Almelo op een tiende plaats eindigde en daarmee net naast een ticket voor de play-offs greep. ,,Erg jammer, daar hadden we graag aan meegedaan. Toch kunnen we zeker terugkijken op een geslaagd seizoen. Ik kijk met enorm veel plezier terug op mijn periode bij Heracles Almelo en wil alle mensen die mij geholpen hebben in mijn ontwikkeling enorm bedanken. Heracles is echt een hele warme club, waar iedereen elkaar kent.”
Hoffenheim
De goede prestaties van Justin Hoogma vielen ook de clubleiding van TSG Hoffenheim afgelopen seizoen al snel op, want vanaf januari was er al interesse in de 1,90 meter lange centrumverdediger. ,,Ik had nooit verwacht dat er al zo snel interesse uit het buitenland zou komen, maar ik had bij Hoffenheim wel meteen een goed gevoel. Zeker toen ik daar geweest ben om te kijken en een aantal gesprekken heb gevoerd was ik erg enthousiast. Hoffenheim is een klein dorpje met nog geen 4000 inwoners, maar de club telt echt serieus mee in Duitsland. Ze zijn het afgelopen seizoen vierde geworden en dus gaan we ook de voorronde van de Champions League in. Dat is heel mooi, maar totaal niet van invloed geweest op mijn beslissing,” zegt Hoogma. ,,Er zullen best mensen zijn die vinden dat ik te vroeg naar het buitenland vertrek, maar ik heb een goed gevoel bij deze club en ik denk dat ik me hier sneller en beter kan ontwikkelen dan in Nederland. De weerstand en het niveau ligt hier hoger op trainingen en bij wedstrijden, waardoor ik meer van mezelf zal moeten vragen. Ik verwacht ook niet dat ik hier meteen in de basis begin, maar ga er wel alles aan doen om dat zo snel mogelijk af te dwingen. Ik heb afgelopen seizoen kunnen zien hoe snel het soms kan gaan. De gesprekken die ik heb gehad met de trainer Julian Nagelsmann en zijn assistent Alfred Schreuder waren voor mij heel duidelijk en prettig. Ik heb Hoffenheim de afgelopen maanden ook veel zien spelen en ben erg gecharmeerd van het voetbal dat zij spelen. Achter iedere bal zit een gedachte, het spel is echt heel verzorgd. Dat spreekt mij altijd aan. Dat een club uit zo’n klein plaatsje vierde wordt in de Bundesliga is natuurlijk enorm knap. Dat heeft allemaal te maken met goed beleid, want er zijn een hoop clubs in Duitsland die een groter budget hebben. Het stadion ligt trouwens in het nabijgelegen Sinsheim en het trainingscomplex ligt weer ergens anders, maar dat ziet er allemaal prachtig uit. Ik kijk er enorm naar uit om volgend seizoen in al die mooie stadions te spelen. Ik ben groot fan van de Bundesliga, altijd al geweest. De sfeer in de stadions is geweldig, er wordt mooi voetbal gespeeld en talenten krijgen overal hun kansen, ook bij topclubs als Bayern München en Borussia Dortmund.”
Opgegroeid in Duitsland
Dat Justin Hoogma groot fan is van de Bundesliga, is niet verwonderlijk. Hij woonde de eerste zes jaar van zijn leven immers in Hamburg, waar zijn vader Nico-Jan Hoogma van 1998 tot 2004 met veel succes voor HSV speelde. ,,Dat waren mooie jaren, voor mijn vader op sportief gebied en voor ons als gezin. Mijn vader was al 29 jaar en net vader van mij geworden toen hij die overstap naar HSV maakte. Natuurlijk heb ik deze overstap ook met hem uitvoerig besproken. Hij is als technisch directeur van Heracles Almelo natuurlijk ook een partij in deze transfer, maar steunt mij volledig in deze keuze.” Hoogma wil vooral naar zichzelf kijken en zijn eigen carrière maken, maar wijst ook naar het carrièrepad van Wesley Hoedt. ,,Hij kreeg twee jaar geleden ook de kritiek dat hij te vroeg uit Nederland zou vertrekken, maar kijk waar hij nu staat: basisspeler bij Lazio en international in Oranje. Ik moet gewoon zorgen dat ik me blijf ontwikkelen, daarvoor ben ik bij Hoffenheim bij de juiste club.”