Justin Hoogma voetbalt de rest van dit seizoen bij St.Pauli. De Noord-Duitse cultclub huurt hem van TSG Hoffenheim. In de omgeving waar hij zijn eerste zes levensjaren doorbracht wil de 20-jarige verdediger de basis leggen om zich komend seizoen in het eerste team van Hoffenheim te knokken.

Met twee Bundesligawedstrijden, een bekerwedstrijd en een Champions League duel tegen Manchester City in de benen, leek Justin Hoogma vaste voet te krijgen bij Hoffenheim, toen de pechduivel op zijn pad kwam: “Ik ging door mijn enkel en heb toen ook mijn kuit verrekt. Dat was echt een shit moment, want ik stond op het punt om structureel wedstrijden te gaan spelen. Ik ben er een week of drie, vier tussenuit geweest. In zo’n periode krijgen anderen kansen en dan is het lastig om zomaar even weer terug te komen. Ik ben heel blij met de kans die ik hier krijg. Ik hoop hier veel wedstrijden te spelen en vervolgens het komende seizoen bij Hoffenheim mee te voetballen.”

Er waren meerdere clubs, waaronder een aantal Nederlandse, die op Hoogma aasden, maar hij koos doelbewust voor St.Pauli. “Ik ken St.Pauli nog wel van toen ik klein was. Het is een heel mooie club, met een rijke traditie en prachtige fans. Bovendien staan ze op de derde plek in de 2. Bundesliga en proberen ze te promoveren. Dat vind ik een mooie uitdaging en de ambitie spreekt me erg aan. Verder speelde een rol dat ze me het gevoel gaven me er graag bij te willen hebben. Ik heb ook een prima gesprek met trainer Kauczinski gehad, dat is ook belangrijk.”

“Natuurlijk is het voor mij belangrijk om wedstrijden op niveau te spelen, en ik denk dat het ook gaat gebeuren. Ze geven me het gevoel dat ze me nodig hebben, dat doet me goed. St. Pauli’s centrale verdediger is geblesseerd en de club zocht vooral iemand voor de opbouw. Daar ligt ook mijn voornaamste kwaliteit, en ik vind het mooi dat de club dat onderkent.”

“Ik denk dat ik wel een aardig beeld heb van het team. Ik heb een paar wedstrijden gezien. Er wordt hard gewerkt en er lopen een paar heel goede spelers tussen. Het is echt een team, de onderlinge sfeer is goed. Dat is wat ik er aan af heb gezien, en wat ik ook begrepen heb van Henk Veerman.”

Veerman, die afgelopen seizoen SC Heerenveen voor St.Pauli verruilde, worstelt met een gescheurde knieband en revalideert in Nederland. Voor de geblesseerde spits een bijzonder vervelende aangelegenheid, maar voor Hoogma heeft het als fijne bijkomstigheid dat hij onderdak heeft gevonden in diens woning. Zo snel een dak boven je hoofd is vanzelfsprekend prettig, al heeft hij het niet echt nodig om zich thuis te voelen in Hamburg en omgeving. Justin Hoogma woonde de eerste zes jaren van zijn leven in het ten noorden van Hamburg gelegen Kaltenkirchen, om de simpele reden dat zijn vader Nico-Jan, zoals bekend, bij HSV Hamburg speelde. “Dat is in de besprekingen natuurlijk wel even ter sprake gekomen. Ze vinden het wel prima hier en ik denk dat de fans het ook wel oké vinden. Waar het uiteindelijk om gaat, is dat ik goed presteer. Maar goed, het is wel bijzonder om hier te zijn. Ik ken het hier nog goed hoor. We hebben bijvoorbeeld altijd contact gehouden met onze buren; ze zijn ook nog bij mij in Hoffenheim geweest en ik ben nu ook al bij hun geweest. Het voelt echt hartstikke goed om hier te zijn.”