Kik Pierie gaat na dit seizoen naar Ajax. Het naderende vertrek naar Amsterdam zoemde al een tijdje rond, maar met de ondertekening van een vijfjarig contract is het nu zeker. Een prachtige stap voor de jonge centrale verdediger, die in mei 2017 als nog niet eens 17-jarige jongeling zijn debuut maakte als basisspeler van sc Heerenveen. Nu, een kleine twee jaar later, acht hij de tijd rijp voor een volgende stap. “Ik ben niet uitgekeken bij Heerenveen, maar soms heb je nieuwe prikkels nodig.”

Kik Pierie: “Ik ben blij dat het naar buiten is. Ik weet natuurlijk al een tijdje dat het speelt, en de geruchten gingen inderdaad al rond, maar ik kan nu gelukkig volledig zeggen hoe het zit. De afgelopen tijd werd me al redelijk vaak gevraagd naar shirtjes van Ajax en kaartjes voor de wedstrijden en dat soort zaken, terwijl ik er nog niet eens zit. Ik heb gezegd dat ik mijn best zal doen.”

Er waren meer kapers op de kust, maar Kik Pierie koos doelbewust voor Ajax. “Volgens mij past Ajax het beste bij mij. Ik denk net zo over voetbal als ze bij Ajax doen. Het is volgens mij ook niet voor niets dat Ajax bij mij terecht komt. Ik ben denk ik het type verdediger dat in hun plaatje past.”

Pierie vindt dat zijn overgang naar Ajax op een perfect moment komt. “Ik heb in mijn carrière altjd gekozen voor ontwikkeling en alles komt nu samen. Ik ben bijna klaar met het vwo, ik ga uit huis, kom op mezelf te staan en ik krijg meer concurrentie. Ik ben er aan toe. Dat betekent niet dat ik ben uitgekeken op Heerenveen, maar ik ben wel op zoek naar nieuwe uitdagingen. Soms heb je nieuwe prikkels nodig. Bij Ajax wil ik me zo snel en zo goed mogelijk door ontwikkelen. Ik probeer zo snel mogelijk een plekje in het eerste elftal te veroveren, dat is mijn doel. Maar dat gaat natuurlijk niet een-twee-drie.”

“Wat Ajax in de Champions League laat zien is heel bijzonder. Als je zo kunt domineren tegen zulke grote clubs als Real Madrid en Juventus ben je buitencategorie. Ik heb er van genoten. Het uitgaan van eigen kracht, aanvallend voetballen en hoog druk zetten, het spreekt me heel erg aan. Of ik mezelf er al tussen zie staan? Elke topsporter wil natuurlijk het hoogste bereiken, en in mijn geval zo snel mogelijk bij het eerste eftal van Ajax zitten. Als ik zo’n wedstrijd als tegen Juventus zie, lijkt het me prachtig om er tussen te lopen. Natuurlijk snap ik dat het niet vanzelf gaat, maar ik ben er niet bang voor hoor.”

“Over Heerenveen heb ik alleen maar een goed gevoel. Ik was zes jaar toen ik er kwam; ik denk dat ik meer bij de club ben geweest dan thuis. Iedereen was en is geïnteresseerd in de mens Kik, en niet alleen in de centrum-linkse verdediger. Voor mij is Heerenveen een warm nest, een goed nest om in op te groeien.”