Thijs Oosting (19) maakte kort na zijn zestiende verjaardag de overstap van FC Emmen naar AZ. Bij de club uit Alkmaar verlengde de linksbenige middenvelder afgelopen week zijn contract tot medio 2022. ,,Bij AZ zijn er veel voorbeelden van spelers die de stap naar het eerste hebben gemaakt. Ik wil de volgende zijn in dat rijtje.”

Oosting begon met voetballen bij VV Emmen en speelde daarna vijf jaar in de jeugdopleiding van FC Emmen, de club waar zijn vader Joseph jarenlang speler, jeugdtrainer en assistent-trainer was. ,,Toen ik in 15 was speelde ik al in de JO17 van FC Emmen, waarmee we het dat seizoen erg goed deden. Toen kwam ik op de radar en na een paar goede gesprekken met de mensen van AZ was ik ervan overtuigd dat ik daarheen moest voor mijn ontwikkeling. Ik was net 16 jaar toen ik van Emmen naar Zaanstad verhuisde, vlakbij het trainingscomplex van AZ in Wijdewormer. In eerste instantie woonde ik daar op advies van de club nog een halfjaar bij een gastgezin. Dat beviel goed, maar na een tijdje ben ik op mezelf gegaan. De keuze voor AZ is erg goed geweest voor mijn ontwikkeling.”

Oosting maakte al snel indruk in de JO17 (7 goals in 14 duels) en JO19 (21 goals in 63 duels), waardoor hij op 17 november 2018 zijn profdebuut mocht maken. Tijdens Jong PSV – Jong AZ (3-1) had hij aan een invalbeurt van een klein kwartier genoeg om zijn profdebuut ook direct op te luisteren met een doelpunt. Inmiddels staat Oosting al op 6 goals en 3 assists in 22 wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie. ,,Ik had voor dit seizoen mezelf wel als doel gesteld om dubbele cijfers te halen qua goals en assists. Ik lig redelijk op schema en het gaat goed de laatste maanden, maar ik moet dit niveau in de tweede seizoenshelft zien vast te houden”, zegt Oosting, die blij is met het podium waar hij zich op jonge leeftijd wekelijks kan laten zien. ,,De Keuken Kampioen Divisie is een hele interessante competitie voor jonge spelers. We hebben bij Jong AZ een leuke ploeg, allemaal jongens met grote ambities en dromen. Het mooie is dat we hier heel kort op de selectie zitten, die we dagelijks zien op het trainingscomplex. Veel jongens trainen ook regelmatig mee bij het eerste, dus die stap wordt heel geleidelijk gemaakt. Met jongens als Calvin Stengs, Myron Boadu, Pantelis Hatzidiakos, Teun Koopmeiners en Guus Til zijn er natuurlijk genoeg voorbeelden van jongens die vanuit Jong AZ in korte tijd belangrijke krachten zijn geworden voor AZ en zelfs tot international zijn uitgegroeid. Dat is ook voor mij een mooi voorbeeld en een goede motivatie om hard te blijven werken.”

Het volgende doel voor Oosting is uiteraard om ook die stap te maken naar de ploeg van Arne Slot. ,,Het liefst natuurlijk deze week al, met de wedstrijden tegen Manchester United en Ajax, maar ik weet dat ik voorlopig geduld zal moeten hebben. Wel hoop ik dit seizoen nog mijn eerste minuten te mogen maken in de Eredivisie, dat lijkt me erg mooi. Volgend seizoen hoop ik dan definitief aan te kunnen sluiten. Mijn contractverlenging tot 2022 geeft wat dat betreft zeker rust en vertrouwen, maar ik zal zeker niet rustig achterover leunen.”

Oosting heeft bijna dagelijks contact met zijn vader Joseph, die onlangs het stokje overnam van de opgestapte Leonid Sloetski bij Vitesse. ,,Hij doet het daar al jaren erg goed als jeugdtrainer. Mooi dat hij deze kans nu heeft gekregen en gegrepen. Dat verdient hij zeker. Mijn vader was qua spel wel vergelijkbaar met mij, ook een linksbenige middenvelder die regelmatig zijn doelpunten meepakte. Hij is nooit mijn trainer geweest, maar is wel van jongs af aan een soort personal trainer voor mij. Ik kan voor advies altijd bij hem terecht.”