Ondanks een zware knieblessure en de lange revalidatie waar hij middenin zit, heeft SC Heerenveen het contract met Jan Ras met twee seizoenen verlengd tot medio 2022. Het vervult de middenvelder met trots en dankbaarheid. ,,Het geeft superveel vertrouwen en het brengt rust in het traject dat ik af te leggen heb.” Het seizoen kon niet mooier beginnen voor Jan Ras. De 20-jarige voetballer maakte na jarenlang in de jeugdopleiding van sc Heerenveen te hebben gezeten in augustus zijn debuut voor het vlaggenschip van de club. Een invalbeurt tegen Feyenoord nog wel. ,,Staat toch net iets mooier op Wikipedia als het tegen een topclub gebeurt”, lacht de op Urk geboren en getogen Ras, die het vissersdorp met zijn entree in het betaald voetbal in extase bracht. Hij is de eerste Urker ooit die het schopte tot profvoetballer. ,,Het was echt een gekkenhuis”, blikt Ras terug. ,,Het begon al toen ik mijn eerste contract tekende. Dat leverde meteen superveel reacties op. Na mijn debuut was het niet normaal meer wat er allemaal op me afkwam aan felicitaties en alles. Heel Urk is enorm betrokken bij mijn carrière. Mijn Instagram en Whatsapp konden het bijna niet meer aan, zoveel berichten kreeg ik. Ook van veel mensen die mijn achtergrond kennen, die zeiden: hier werk je al zo lang voor, je hebt het echt verdiend. Het was super. Onvergetelijk.” Het bleef niet bij de invalbeurt tegen Feyenoord, ook tegen FC Emmen en FC Twente deed trainer Johnny Jansen een beroep op de jongen van de club, tot er een voorlopig einde aan de voetbaldroom kwam. In een wedstrijd met het tweede tegen Jong PEC scheurde Ras zijn kruisbanden. ,,Ik kreeg een duw in mijn rug en hoorde krak. Ik wist eigenlijk direct al, dit is niet best. Niet dat ik veel pijn had. Lopen ging wel, ik wilde het eigenlijk nog wel proberen, maar de fysio zei gelijk: dat gaan we niet doen. Een dag later kreeg ik vanuit het ziekenhuis te horen dat het mijn kruisbanden gescheurd waren. Dat was natuurlijk enorm schrikken. Wat ik fantastisch vond, was dat technisch manager Gerry Hamstra me direct de volgende dag belde met de mededeling dat ze mijn contract wilden verlengen. Dat je na zo’n slecht bericht meteen dat goede nieuws krijgt, dat doet je op zo’n moment heel erg goed.” Hij weet wat het is om met tegenslag om te gaan. Nog niet zo lang geleden lag de middenvelder er ook een tijd uit toen hij na een auto-ongeluk zijn bovenarm brak. Dit was opnieuw een forse domper. ,,Het kwam slecht uit”, vertelt Ras met gevoel voor understatement. ,,Gelukkig kan ik op goede begeleiding rekenen vanuit de club en heb ik mijn familie en vrienden om me heen, want die heb je op zo’n moment echt hard nodig. Al snel komt dan het besef dat het leven gewoon doorgaat en dat je maar één ding kunt doen. Dat is zo snel en zo goed mogelijk terug proberen te komen. Daar werk ik op dit moment hard aan.” Vanaf de voorbereiding van het volgende seizoen hoopt hij er weer bij te zijn. Stap voor stap wil hij vanaf dat moment verder bouwen aan zijn loopbaan. ,,Hoe ik de verre toekomst zie? Ik heb ooit een trainer gehad in de jeugd, Paul Raveneau, die me leerde dat je het beste in kleine stapjes vooruit kunt denken. Dat was in eerste instantie mijn debuut maken. Dat is gelukt. Voor nu is het fit worden en daarna weer minuten maken in het eerste. Daar kijk ik echt naar uit.” En als hij toch over de horizon heen kijkt? Zal hij ooit zijn geliefde Urk kunnen verlaten voor een grote club? ,,Ja hoor, geen probleem”, stelt Ras. ,,Voetbal is voor mij het mooiste dat er is. Daarvoor wil ik best verhuizen. Ik heb zoveel familie en vrienden op Urk. Hier blijf ik toch altijd wel terugkomen, waar ik ook speel.”