Luuk de Jong kwam zondagavond aan in het zuiden van Spanje en tekende maandag een vierjarig contract bij Sevilla FC. De 28-jarige spits kijkt met veel enthousiasme en vertrouwen vooruit naar zijn Spaanse avontuur. ,,Als we morgen beginnen met trainen en het programma voor het nieuwe seizoen bekend wordt zal het helemaal gaan leven.’

Vorig jaar was er al veel interesse van clubs uit Frankrijk, Mexico, China en Rusland, maar koos De Jong op verzoek van de nieuwe trainer Mark van Bommel voor een langer verblijf bij PSV. ,,We zijn helaas net niet opnieuw kampioen geworden, maar het was toch een heel mooi seizoen waarin het persoonlijk ook erg lekker ging met 32 goals in 43 wedstrijden. Verder hebben we in de Champions League mooie wedstrijden gespeeld tegen Barcelona, Internazionale en Tottenham Hotspur. Dat had ik zeker niet willen missen.’ Na 112 doelpunten en 57 assists in 204 wedstrijden in vijf seizoenen bij PSV stonden de clubs deze zomer weer in de rij voor de veelzijdige en kopsterke De Jong. ,,Er kwam veel voorbij, maar toen Sevilla voorbijkwam was ik direct enthousiast. Het is een club waarbij het totale plaatje klopt: een mooie club in een mooie stad, een schitterende competitie en altijd Europees voetbal. Daar hoefde ik niet lang over na te denken.

Twee weken geleden had ik al een gesprek met de nieuwe trainer Julen Lopetegui. Daarin werd mijn goede gevoel alleen maar versterkt. Hij had mij vaak zien spelen en was erg positief over mijn kwaliteit als spits, maar ook als teamspeler. Ik heb het afgelopen seizoen, ook in de Champions League, wel laten zien dat ik meer kan dan alleen goals maken. Lopetegui gaf aan dat hij het bijzonder vond dat ik niet eens de penalty’s nam en toch tot 32 goals kwam. Dat zei voor hem genoeg over wat voor teamspeler ik ben.’ Zondagavond kwam De Jong aan in Sevilla, maandag tekende hij een vierjarig contract bij de nummer zes van afgelopen seizoen. ,,De eerste indrukken van de club en de stad zijn enorm positief. Ik zal de komende tijd even goed aan mijn Spaans moeten werken, maar ik weet dat ik het hier goed naar mijn zin zal hebben, als voetballer en als mens. Het ritme zal zeker de eerste maanden even wennen zijn, want vanwege de hitte in Sevilla trainen we meestal vroeg in de ochtend en ’s avonds. Morgen is de eerste training al en daarna gaan we deze maand nog naar de Algarve en de Verenigde Staten, waar we onder meer tegen Liverpool zullen spelen. Het zou leuk zijn om Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum daar te treffen.’

Half augustus begint de Spaanse competitie en half september gaat ook de poulefase in de Europa League van start. Sevilla staat al vijftien jaar bekend als een club die het zowel in Spanje als in Europa uitstekend doet, vaak ook nog met leuk en verzorgd voetbal. ,,Ik kijk er enorm naar uit om te beginnen. Morgen wordt ook het speelschema in La Liga bekend, dus dan zal het nieuwe seizoen helemaal gaan leven bij de spelers en supporters. Natuurlijk kijk ik uit naar de wedstrijden tegen Barcelona, Atlético en Real, maar vooral de stadsderby tegen Real Betis is hier enorm belangrijk. Ik ken de beelden van televisie, maar gaaf om dat straks vanaf het veld te mogen ervaren.’ De Jong komt morgen op het trainingsveld in ieder geval één vertrouwd gezicht tegen. ,,Max Wober ken ik via Siem en heb ik hier ook al even gesproken, dus hij zal me de weg wel wijzen. Ik hoorde van hem goede verhalen over de spelersgroep en dat was voor mij ook belangrijk. Ik kan niet wachten om te beginnen, dat is wel duidelijk.’