Tom van de Looi is zo’n profvoetballer die zelf heel goed weet wat hij wil en wat goed voor hem is. Voor komend seizoen was zijn doelstelling helder. De 20-jarige middenvelder wil zoveel mogelijk speelminuten maken. Als het niet bij FC Groningen kan, dan bij een andere mooie club elders in het land.

En zo geschiedde. Eerstedivisionist NEC nam contact op. Tijdens een wedstrijd met het tweede tegen FC Twente kwam de huurdeal tussen de Nijmegenaren en de Groningers rond. ,,De eerste helft speelde ik nog gewoon mee met de beloften van FC Groningen”, vertelt een dolgelukkige Van de Looi. ,,In de rust kwam trainer Sander van Gessel naar me toe met de mededeling dat de clubs eruit waren. Ik heb gelijk de tweede helft niet meer meegedaan.”

Van de Looi, zoon van Jong Oranje-bondscoach Erwin, doorliep de gehele jeugdopleiding van FC Groningen en debuteerde in januari 2018 onder trainer Ernest Faber. Dat seizoen kwam de controleur tot zestien eredivisieduels. Onder Fabers opvolger Danny Buijs raakte hij zijn basisplaats kwijt en volgden er veel wedstrijden bij de beloften.

,,Voor mijn ontwikkeling is het belangrijk dat ik zoveel mogelijk minuten maak op een goed niveau in het betaald voetbal”, legt Van de Looi zijn beslissing uit om verhuurd te willen worden. ,,Ik heb daar de laatste tijd veel over gesproken, met mensen binnen de club, met mijn zaakwaarnemer, mijn vriendin en mijn familie. Uiteindelijk was iedereen bij FC Groningen het met me eens en is het dus NEC geworden.’’

Van de Looi is er zeer tevreden mee. ,,Ik vind NEC echt een grote club, qua stadion, qua historie, qua achterban. Een club met de statuur van een eredivisionist wat mij betreft. De laatste jaren is het vaak onrustig geweest in Nijmegen met ontslagen trainers en wisselingen van de wacht op de positie van technisch directeur, maar NEC wil verder. Ik ben erg blij dat ik de kans krijg in De Goffert.”

Trainer Francois Gesthuizen moet hij nog goed leren kennen, maar Van de Looi weet wat er van hem wordt verwacht aan de oevers van de Waal. ,,Ze waren op zoek naar een echte nummer zes op het middenveld met enige eredivisie-ervaring en bepaalde leiderschapskwaliteiten. Iemand die ook belangrijk kan zijn in de organisatie van het elftal. Daarvoor zijn ze bij mij uitgekomen. Ik denk dat ik die rol god kan invullen. Verder heb ik ook nog wat persoonlijke punten die ik verder wil ontwikkelen, zoals mijn explosiviteit en techniek in de kleine ruimte. Ik denk dat daar nog winst te behalen is voor mij.”

Het uiteindelijke doel van Van de Looi is en blijft de eredivisie. ,,Ik ga er vanuit dat ik aan het eind van het seizoen terugkeer bij FC Groningen. Dan ga ik mijn laatste contractjaar in en zou het mooi zijn als ik op het hoogste niveau kan gaan spelen. Ik heb technisch directeur Mark-Jan Fledderus nog gesproken voor mijn vertrek. Hij gaf aan dat hij me nauwlettend in de gaten gaat houden bij NEC, omdat ze zeker nog toekomst voor me zien bij FC Groningen. Dat zijn mooie woorden. Ik zie het als een stap opzij om er straks weer een omhoog te doen. Aan mij om dat waar te maken.”