Pieter Langedijk (22) is bezig aan een goed seizoen bij RKC Waalwijk. De doelgerichte linksbuiten heeft dit seizoen al 7 goals en 6 assists achter zijn naam staan. Onlangs werd zijn contract bij RKC verlengd tot medio 2018, maar Langedijk maakt zich al op voor een stap hogerop. ,,Ik voel dat ik daar langzaam klaar voor ben.”
Na twee moeizame seizoenen, waarin RKC ook naast het veld moest zien te overleven, lijkt de weg weer omhoog gezet in Waalwijk. De club lijkt gered van een faillissement en ook op de ranglijst ziet het er weer iets florissanter uit. RKC staat momenteel twaalfde. Een belangrijke in de wederopbouw van RKC is Pieter Langedijk. De rappe linksbuiten kwam in januari 2016 over van Sparta Rotterdam, waar hij de laatste maanden niet meer bij de wedstrijdselectie zat. ,,Ik ben begonnen met voetballen in mijn geboorteplaats bij Excelsior Maassluis, maar werd op m’n elfde al gescout door Sparta. Daar maakte ik op 17 augustus 2013, toen ik 19 was, mijn debuut in het eerste tegen VVV op Het Kasteel.” Langedijk kwam in tweeënhalf jaar uiteindelijk tot 34 duels en koos in januari 2016, toen zijn positie bij Sparta steeds lastiger werd, voor een overstap naar RKC Waalwijk. ,,Op dat moment natuurlijk geen stap omhoog. Sparta had een paar dagen eerder nog met 5-2 van RKC gewonnen. Toch voelde het als een goede stap, ook omdat ik vanuit Waalwijk veel vertrouwen voelde. Remco Oversier (algemeen directeur RKC, red.) was gecharmeerd van mij en wist me snel te overtuigen.”
De overstap naar RKC heeft goed uitgepakt voor Langedijk. Bij zijn eerste twee wedstrijden voor RKC scoorde hij gelijk. ,,Dat was natuurlijk een mooie binnenkomer. Ik ben zeker tevreden over hoe het gaat. Vorig seizoen pakte ik al regelmatig m’n goals mee, maar dit seizoen draaien we als team ook een stuk constanter. We hebben er met Serginho Greene en Johan Voskamp, die ik al kende van Sparta, twee ervaren krachten bijgekregen. Dat soort spelers zijn goud waard in de Jupiler League, ze zorgen voor iets meer rust en stabiliteit in de ploeg. Vorig seizoen scoorde ik bijvoorbeeld twee keer bij VVV en kwamen we met 1-3 voor in De Koel, maar gingen we toch nog met 4-3 onderuit. Dat zal ons met deze groep niet meer zo snel overkomen, al blijft de Jupiler League een lastige en onvoorspelbare competitie. Teams zijn vaak erg aan elkaar gewaagd en je kunt je geen slechte dag veroorloven.” Langedijk kan het weten. Hij speelde inmiddels al 64 duels op het tweede niveau van Nederland. Dat zijn vorige club Sparta na zijn vertrek kampioen werd in de Jupiler League verbaasde hem niet. ,,Dat zat er in januari al dik in, maar toch is het knap hoe ze de tweede helft van het seizoen stug en geconcentreerd door zijn gegaan. Toen ik dat kampioensfeest op Het Kasteel op televisie voorbij zag komen was dat best wel een dubbel gevoel. Aan de ene kant baalde ik er wel van dat ik daar niet meer bij was, maar ik gunde het de club en alle mensen bij Sparta wel enorm. Ik wist hoe lang daar naar gehunkerd was. Dat ze het dit seizoen in de Eredivisie en KNVB-beker weer zo goed doen bewijst dat Sparta een club is die op dat niveau thuishoort.”
Langedijk is blij met zijn rendement dit seizoen. ,,Ik heb dit seizoen pas een paar minuten gemist en sta nu op zeven goals en zes assists. Vorig seizoen liep ik ook al 1 op 2. Dat is gewoon een prima gemiddelde voor een linksbuiten. Voor aanvang van dit seizoen had ik mezelf als doel gesteld om zowel qua doelpunten als assists dubbele cijfers te halen, maar inmiddels heb ik die doelstelling wel naar boven bijgesteld. Bij 15 goals en assists ben ik nu pas weer tevreden. Het is, zeker voor aanvallers, denk ik goed om jezelf dat soort doelen op te leggen. Dat houdt je kritisch en scherp. Met het uitspreken van die doelen heb ik ook nooit problemen, want op die manier maak je het concreet voor jezelf.”
Langedijk heeft nog een ander, groter doel voor de nabije toekomst. ,,Toen ik bij RKC kwam tekende ik een contract voor anderhalf jaar, met vanuit de club een eenzijdige optie op een verlenging van een jaar. Die optie heeft de club vorige week gelicht. Daar was ik niet door verrast, maar het was wel weer een mooie bevestiging dat de club ook tevreden is over mij en dat ik op de goede weg ben. Toch hoop ik na dit seizoen een stap hogerop te gaan maken. Het liefst naar een mooie club in de Eredivisie. Ik denk dat ik daar aan toe ben. De club heeft ook laten weten mij niet in de weg te zullen staan als er zich een mooie voordient. Eind oktober hebben we voor de beker uit bij Vitesse gespeeld. We verloren met 4-1, maar ik scoorde wel en vond het mooi om me met spelers van dat niveau te meten. De Eredivisie is op alle vlakken een stap omhoog ten opzichte van de Jupiler League, maar ik durf die sprong wel te maken. We zullen zien hoe de toekomst zich ontwikkelt. Ik zal in ieder geval hard moeten blijven werken om me te ontwikkelen en zal proberen de lijn van de afgelopen maanden door te trekken. Met RKC willen we ons graag plaatsen voor de play-offs. Het mooiste zou zijn om dat te doen via een periodetitel.”