In Belgie is SV Zulte Waregem momenteel de verrassende koploper in de Jupiler Pro League. Routinier Davy de Fauw (35) is een belangrijke schakel bij Essevee, waar hij eerder ook al speelde van 2011 tot 2014. De afgelopen twee seizoenen vierde de rechtsback successen met Club Brugge, de club waar hij werd grootgebracht. Als prof groeide de Fauw op in Nederland bij Sparta Rotterdam en Roda JC.

448 duels speelde de Fauw (“mijn voorouders hadden geen gevoel voor hoofdletters”) tot op heden in zijn carrière, voornamelijk als rechtsback. De 500 wil hij zeker nog halen. Zijn contract bij SV Zulte Waregem loopt nog door tot de zomer van 2018. ,,Zolang ik er plezier in heb en mijn lichaam nog mee kan, wil ik blijven voetballen,” zegt hij. Plezier beleeft de Fauw dit seizoen zeker. Zulte Waregem staat al weken aan kop in de Jupiler Pro League. Afgelopen weekend speelde Essevee, zoals de club in de volksmond wordt genoemd, thuis met 0-0 gelijk tegen Club Brugge. ,,Leuk om mijn oude makkers weer eens te zien. Ik heb tijdens de wedstrijd nog wel een paar keer staan dollen, vooral met Ruudje Vormer.”
Club Brugge
De Fauw kon afgelopen zomer verlengen bij Club Brugge, maar koos voor een terugkeer naar Zulte Waregem. ,,Zeker geen eenvoudige beslissing,” zegt hij. ,,Ik heb twee hele mooie jaren gehad bij Club Brugge, de club waar ik van m’n zevende tot twintigste ben opgegroeid als mens en voetballer. In m’n eerste jaar werden we net geen kampioen, maar wonnen we wel de beker. Vorig seizoen werden we wel kampioen, voor het eerst in elf jaar tijd. Dat was prachtig om mee te maken. Toch was ik niet helemaal content met mijn rol bij Club. Ik werd zeker gewaardeerd door iedereen, maar speelde voor mijn gevoel toch te weinig.” In zijn eerste seizoen kwam de Fauw in alle competities tot 33 duels, in zijn tweede seizoen tot 32 duels. ,,Door de plaatsing voor de Champions League heb ik nog wel even getwijfeld. Dat leek me wel mooi om toch eens mee te maken, al heb ik met Club nog wel in de voorronde tegen Manchester United gespeeld. Stiekem was ik wel blij dat Club Brugge in de loting in de groep niet aan FC Barcelona of Real Madrid werd gekoppeld, dat had ik niet willen missen. Uiteindelijk heb ik afgelopen zomer na wat wikken en wegen toch besloten om terug te keren naar Zulte Waregem, waar ik eerder al drie mooie seizoenen kende.”
SV Zulte Waregem
Met de Fauw in de ploeg eindigde de pas 15 jaar oude fusieclub in het seizoen 2012/13 zelfs op een tweede plek, waarna PSV in de voorronde van de Champions League te sterk bleek. De afgelopen seizoenen zakte Zulte Waregem weer iets terug, maar met een aantal gerichte versterkingen heeft trainer Francky Dury nu weer een sterke ploeg tot zijn beschikking. Met het aantrekken van de Fauw, Timothy Derijck (ADO Den Haag), Brian Hamalainen (KRC Genk) en Luca Marrone (Juventus, huur) kreeg vooral de defensie een duidelijke impuls. ,,Er is nu meer ervaring in de ploeg en daar heeft heel het team baat bij. We zijn een lastig te kloppen ploeg en hebben ook voorin veel kwaliteit. Het gaat op alle vlakken goed met de club. Het Regenboogstadion heeft een mooie opknapbeurt gehad en ons nieuwe trainingscomplex is nu ook helemaal af. De toekomst ziet er goed uit voor deze mooie club.” Over de nabije toekomst durft de Fauw nog geen voorspellingen te doen. Zulte Waregem staat momenteel bovenaan, maar weet ook dat het na 30 duels de helft van de punten in zal moeten leveren. De bovenste zes ploegen plaatsen zich voor Play-Off 1, waarin om de titel zal worden gestreden. Ons doel is nog steeds om ons met zoveel mogelijk punten te plaatsen voor Play-Off 1. Er is momenteel een heel brede top in België, met weinig onderlinge verschillen. Wij hopen uiteraard zo lang mogelijk mee te doen in de titelrace, maar dat zal niet meevallen. Voor buitenstaanders blijft ons competitiesysteem nog steeds vreemd, maar wij zijn er na zeven jaar inmiddels wel aan gewend. Toch ben ik er ook nog steeds geen groot voorstander, vooral omdat de punten na 30 duels worden gehalveerd. Met Club Brugge ben ik de afgelopen seizoen bovenaan geëindigd na 30 duels. De eerste keer werd AA Gent uiteindelijk kampioen, vorig seizoen waren we ook in de Play-Offs de sterkste ploeg. Onlangs heeft de voorzitter van Club Brugge zijn beklag weer gedaan over dit systeem. Er zal in deze vorm waarschijnlijk altijd wel discussie over blijven, maar het levert wel spanning op en zorgt voor extra duels tussen de topclubs. Het heeft ook zeker zijn goede kanten.”
In de lift
Volgens de Fauw zit het Belgische voetbal al jaren in de lift. ,,De opmars van de nationale ploeg in de laatste jaren heeft ook de ogen van de clubs geopend. Vroeger werd vooral gescout naar buitenlandse versterkingen, terwijl eigen talenten nauwelijks de kans kregen. Ik voelde op m’n 20ste ook dat ik geen kans zou krijgen bij Club Brugge en ben toen naar Sparta Rotterdam gegaan, omdat ik wist dat talenten in Nederland eerder de kans krijgen. Later zag je dat ook nog met jongens als Nacer Chadli en Dries Mertens. In België werd hun talent niet gezien, maar via VVOG hebben ze de Europese top gehaald. Nu krijgen jonge spelers eerder de kans in België, ook bij de topclubs.”

De Eredivisie volgt de Fauw nog altijd op de voet. ,,De afgelopen jaren had ik het er vaak over met Ruud Vormer, nu met Timothy Derijck, die ook een halve Nederlander is geworden. Vooral mijn oude clubs Sparta en Roda JC volg ik uiteraard. Erg mooi dat Sparta weer terug is in de Eredivisie, waar het zeker thuishoort.”
Volgende week woensdag oefent de nationale ploeg van België in de ArenA tegen het Nederlands elftal. ,,Vroeger waren wij altijd de underdog, maar die tijden zijn voorbij. Vrijwel al onze spelers zitten bij topclubs in de Premier League. Het is dan slechts een oefenduel, maar wij willen altijd van Oranje winnen.”