Ludovit Reis was nog maar amper 17 toen hij afgelopen september debuteerde in het eerste elftal van FC Groningen. Tom van de Looi volgde zijn voorbeeld in januari, op zijn 18e. De twee manifesteerden zich op het hoogste landelijk niveau alsof ze nooit anders gedaan hebben. Dat vertaalt zich nu in een nieuw contract. Reis en Van de Looi tekenden beiden voor drie jaar bij.
Ludovit Reis lijkt nog steeds een beetje verbaasd als hij terugblikt op de afgelopen maanden. “Ik had nooit gedacht dat het zo zou lopen. Het ging allemaal heel snel. De eerste selectie was in Duitsland voor de voorbereiding op het nieuwe seizoen en Gerald Postma raakte daar geblesseerd. Toen werd mij gevraagd om zijn plaats over te nemen. Ik ben meteen naar Duitsland gereisd en daarna ben ik niet meer bij de selectie weg geweest. Ik hoorde van trainer Faber dat ik er bij zou blijven en ook een kans zou krijgen. Mijn eerste wedstrijd was in september, voor de beker tegen Hercules.”
Vanaf dat moment ging het crescendo met Reis. Hij liet zich nadrukkelijk zien op het middenveld van FC Groningen, totdat hij begin februari met een knieblessure uitviel in de uitwedstrijd tegen Vitesse en een week of zes nodig had om te herstellen. De teller bleef daardoor vooralsnog steken op ‘slechts’ 15 officiële wedstrijden.
Ook voor Tom van de Looi luidde een trainingskamp zijn entree als volwaardig eerste elftalspeler in. Na FC Groningen’s voorbereiding op de tweede seizoenshelft in het Spaanse Sotogrande maakte hij, zoals bekend, zijn debuut tegen uitgerekend Willem II, waar zijn vader Erwin toen nog trainer was. De jonge middenvelder, met inmiddels 14 officiële duels op zijn conto, is lyrisch over de afgelopen periode: “Voor mij is het een droom die is uitgekomen. Zo heb ik het echt ervaren. Ik wilde van jongs af al in het eerste spelen en ik heb er de hele jeugdopleiding naartoe gewerkt. Ik vond het geweldig, al begint het alweer een beetje normaal te worden.”
Ludovit Reis en Tom van de Looi zijn beiden zeer te spreken over de manier waar op ze opgevangen werden. Reis: “Het ging wel heel snel, maar wat het makkelijk maakte was dat ik veel vertrouwen kreeg van de club en van de jongens. Die hebben me goed opgevangen.” Van de Looi: “Ik keek wel op tegen die spelers, maar ze deden heel normaal. Uiteindelijk zijn het natuurlijk ook gewoon jongens met ouders enzo. Maar het was wel heel fijn dat ze me meteen accepteerden.”
Dat ze een nieuw contract hebben zien de twee als een serieuze blijk van waardering. Reis: “Zo ervaar ik dat zeker en ik ben ook heel blij met mijn nieuwe contract.” Van de Looi: “Meteen na de winterstop heeft de club gezegd met me door te willen. Ze waren blij met de ontwikkeling die ik door had gemaakt. En ik vind het hartstikke leuk om bij FC Groningen bij te tekenen.”