Etiënne Reijnen verruilt het groen-wit van FC Groningen voor dezelfde kleuren van Maccabi Haifa. De bijna 31-jarige verdediger tekende er een contract voor een half jaar, met een optie voor een jaar. De belangstelling van een aantal Nederlandse clubs schoof hij terzijde, want een buitenlands voetbalavontuur stond al lang op zijn verlanglijstje.
Bij FC Groningen kon Etiënne Reijnen niet meer rekenen op een basisplaats en hij mocht in de winterstop vertrekken. Willem II wilde de routinier graag inlijven, net als een aantal andere Nederlandse clubs, maar toen Maccabi Haifa zich vorige week meldde hoefde hij niet lang na te denken. “Ik ben altjd al heel nieuwsgierig geweest naar een buitenlands avontuur. Je bent niet zo heel lang voetballer en als een kans als deze zich op mijn leeftijd nog voordoet, moet je die grijpen.”
Fred Rutten maakte vorige week als hoofdtrainer zijn opwachting bij Maccabi Haifa, Mo Allach is er technisch directeur en Rob Maas assistent-trainer. Reijnen: “Dat heeft een rol gespeeld bij mijn beslissing. Ik wilde wel heel graag naar het buitenland, maar ik zou niet zomaar ergens in gestapt zijn. Ik vind het sowieso prettig dat er een aantal Nederlanders is, maar het feit dat ze er werken zegt iets over de ambities van de club. De ploeg heeft dit seizoen nog niet goed gedraaid (Maccabi staat onderin de middenmoot – red.) en de club wil omhoog. Ze hebben Rutten niet voor niets binnengehaald. Die ambities spreken me aan.”
Israel is voor Reijnen niet helemaal onbekend terrein. In 2013 speelde hij met zijn toenmalige club AZ een Europa League wedstrijd tegen uitgerekend zijn nieuwe werkgever. “Ik heb niet echt een beeld van Israel, maar ik weet nog wel dat het me een heel mooi land leek. We zeiden toen onderling tegen elkaar dat het er goed toeven is. Ik herinner me vooral de wedstrijd, want dat is waar je als speler vooral mee bezig bent. We wonnen er wel met 1-0, maar Haifa had een goede ploeg. Het niveau van de Israelische competitie is volgens mij heel behoorlijk. Ik heb er wel filmpjes van gezien, maar ik kan niet goed over het niveau van de competitie oordelen.”
FC Groningen gaat vrijdagavond op bezoek bij Vitesse, Etiënne Reijnen speelt zaterdag de uitwedstrijd tegen Beitar Jeruzalem. Arnhem of Jeruzalem, dat is toch wel even een verschilletje. Etiënne Reijnen: “Jeruzalem is natuurlijk een bekende naam uit de wereldgeschiedenis. Het is wel bijzonder om daar te voetballen.” En dan, nuchter: “Maar verder maakt het niets uit. Ik moet aan de bak en doen wat ik altijd doe: goed trainen, fit blijven en hard werken. Ik wil zo snel mogelijk in de basis komen en hoop dan gauw te klimmen met de club.”