Daniël van Kaam heeft bij FC Groningen een nieuw contract getekend dat hem tot medio 2023 aan de Trots van het Noorden bindt. De uit Appingedam afkomstige, 19-jarige middenvelder is er zeer mee in zijn nopjes. ,,Een mooie periode om me verder te kunnen ontwikkelen.’’

Jij heet toch Van Kaam?’, vroeg trainer Danny Buijs van FC Groningen in de week voor Kerst gekscherend aan de jonge middenvelder. Vervolgens kwam de mededeling waar Daniël van Kaam al een tijdje reikhalzend naar uitkeek. In de thuiswedstrijd tegen FC Emmen stond hij voor het eerst in de basis bij FC Groningen, nadat hij op 6 oktober 2018 al zijn debuut maakte in de eredivisie als invaller voor Tom van de Looi in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag.

,,Het was op een zaterdag toen ik hoorde dat ik ging spelen, daags voor de wedstrijd”, herinnert Van Kaam zich. ,,Ik had het op dat moment niet verwacht, hoewel ik voor mezelf al een tijdje het gevoel had dat ik er klaar voor was. Toch had ik nog niet al te veel minuten gespeeld in het eerste, laat staan dat ik dacht aan een basisplaats. In dat opzicht kwam het voor mij wel uit het niets.”

Buijs gaf Van Kaam tegen de Drentse profclub de opdracht mee dat hij met lef moest spelen en initiatief moest tonen. ,,Op een paar kleine foutjes na kon ik na afloop met een tevreden gevoel terugkijken op mijn eerste wedstrijd in de basis’, vertelt de zoon van een Nederlandse vader en een Braziliaanse moeder, die daarna ook mocht opdraven tegen achtereenvolgens FC Twente, Ajax en PEC Zwolle.

Sterker nog, sinds de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen FC Emmen miste de geboren en getogen Groninger geen seconde meer in het vlaggenschip. De kritieken zijn ondertussen lovend. ,,Of ik dat zelf meekrijg? Nou, mijn broertje zei laatst wel dat als ik aan de bal kom en een actie maak de mensen net iets harder klappen dan normaal. Dat is natuurlijk leuk om te horen. Ik ben zo geconcentreerd als ik op het veld sta, dat ik dat zelf niet echt meekrijg. Ik denk dat het publiek het wel waardeert dat er eigen jeugd doorbreekt. Als elftal kunnen wij nog veel beter, maar over mijn eigen prestaties ben ik tot dusver best tevreden.”

Niet dat er niets meer te verbeteren valt bij de man die zich, in tegenstelling tot zijn meer aanvallende rol in de jeugd, ontpopt als verbindingsspeler tussen verdediging en aanval bij FC Groningen. ,,Op onze eigen helft gaat het tot dusver goed, maar op de helft van de tegenstander zou ik wel iets meer mijn rol op willen eisen om met creativiteit en durf vaker iets te kunnen forceren. Dat is voor mij persoonlijk een verbeterpunt”, vindt de jeugdinternational.

Uit de aanbieding die hij van FC Groningen heeft gekregen spreekt geloof in zijn talent. ,,3,5 jaar is een mooie periode om me verder te kunnen ontwikkelen en te laten zien wat ik in huis heb. Ik beschouw het contract dat ik heb getekend als een blijk van vertrouwen vanuit de club. Ik wil mijn ambities de komende jaren graag waarmaken bij FC Groningen. In de toekomst zien we dan wel welke opties er verder nog zijn voor mij, of ik nog eens verleng bij FC Groningen of dat ik een mooie vervolgstap kan maken.”

Eerst heeft hij nog een andere, heel speciale droom. Langzaam maar zeker rammelt zijn twee jaar jongere broertje Joël van Kaam ook aan de poort van het eerste elftal van FC Groningen. De oudste Van Kaam begint te lachen. ,,Als ik naar de jongste debutanten Romano Postema en Kian Slor kijk, zit Joël in dezelfde leeftijdscategorie. Hij heeft al een paar keer bij de eerste selectie gezeten, dus je zou zeggen dat het er misschien wel aan zit te komen. Voor mij persoonlijk is het misschien wel het mooiste dat er kan gebeuren, nog mooier dan een debuut of mijn eerste basisplaats. Het is absoluut een droom om samen met mijn broertje in FC Groningen 1 te spelen. Wanneer het moment daar is weet ik natuurlijk niet, maar het is zeker iets waar ik en met mij de hele familie enorm naar uitkijkt.”