Wat goed is komt snel. Nog geen anderhalf jaar geleden, op 3 november 2017 om precies te zijn, debuteerde Emmen keeper Kjell Scherpen in het betaald voetbal in de uitwedstrijd tegen Helmond Sport. Dit seizoen, na de promotie naar de eredivisie, werd de boomlange Drent de vaste man in de goal, en vandaag tekende hij een vierjarig contract bij Ajax. En dat vindt de 19-jarige Scherpen prachtig. “Dat kun je wel zeggen! Ik vind het heel speciaal.”

In het hedendaagse voetbal valt weinig geheim te houden. Net als bij de nog wat jongere Kik Pierie, die vorige week bij Ajax tekende, werd er al enige tijd gespeculeerd over een mogelijk vertrek van Kjell Scherpen naar de Amsterdamse titelkandidaat. En net als Pierie vindt ook Scherpen het prettig dat de kogel nu door de kerk is. “Ik ben blij dat het nu afgerond is. De speculaties begonnen na onze thuiswedstrijd tegen Heracles (op 10 maart – red.), en het is tot de dag van vandaag doorgegaan. Nee, het heeft me niet afgeleid, maar het ging steeds over Ajax en mij, maar tijdens het seizoen moet het over Emmen gaan, en niet over mij. Natuurlijk snap ik wel dat mensen het er over hebben, maar soms was ik er wel even klaar mee.”

De afgelopen tijd meldde Kjell Scherpen zich een aantal malen in Amsterdam, waar hij onder meer sprak met Marc Overmars, Edwin van der Sar, Erik ten Hag en keeperstrainer Carlo l’Ami. Daar hield hij een prima gevoel aan over. “Het waren fijne gesprekken, waarin ik veel informatie kreeg. Het ging vooral over de plannen voor komend seizoen en dat sprak me heel erg aan. Het doel is om mij aan de top te krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat ik me bij Ajax heel goed kan ontwikkelen. Hoe ik het voor me zie? Ik wil me graag door ontwikkelen, ik wil stappen zetten door het hoge trainingsniveau. En dan is het hopen dat ik er volgend jaar misschien tussen sta.”

Kjell Scherpen is een kind van FC Emmen. Hij begon zijn loopbaan bij vv Emmen en stapte in 2011 over naar de FC. Het ligt daarom voor de hand dat het afscheid hem niet makkelijk zal vallen, ook al vindt hij het geweldig om naar Ajax te gaan. “Dat kun je wel zeggen! Ik  vind het heel speciaal. Maar Ik heb er inderdaad een beetje een dubbel gevoel bij. Ik heb natuurlijk altijd hier gezeten en ik heb hier veel meegemaakt. Ik word gewaardeerd door de supporters, en ik waardeer hen ook enorm. Dus natuurlijk doet het me wat dat ik ga vertrekken. Ik hoop op een mooi afscheid in onze laatste wedstrijd, thuis tegen FC Groningen. En ik hoop natuurlijk dat we in de eredivisie blijven.”

Scherpen realiseert zich terdege dat de overstap naar Ajax meer is dan alleen een verandering van club. “Ik woon nog bij mijn ouders en het zal wel wennen worden om op mezelf te gaan wonen. Het is wel een hele overgang, maar je moet er niet te moeilijk over doen. Dat kom vast goed. Kik Pierie zit in dezelfde situatie als ik. We kennen elkaar wel. We hebben in de jeugd vaak tegen elkaar gespeeld en we zitten nu beiden bij Oranje onder 19. Ik vind het leuk dat hij ook naar Ajax gaat.” En dan, lachend:  “Misschien kunnen we een keer voor elkaar koken.”