Siem de Jong werd al vier keer op rij landskampioen met Ajax, maar mag zich nu ook kampioen van Australië noemen. Met zijn club Sydney FC, dat hem dit seizoen huurde van Ajax, won hij afgelopen zondag de Grand Final van de A-League. ”Het was sportief een heel mooi jaar en het was fantastisch om het land Australië een jaar mee te maken,” vertelt de 30-jarige aanvallende middenvelder.

In de week nadat Ajax in Nederland de dubbel veroverde, sloot De Jong zijn Australische avontuur dus ook uitstekend af met zijn vijfde landstitel. ”De A-League is anders opgezet dan we in Europa gewend zijn, want in de play-offs wordt het kampioenschap pas echt beslist. Vorig seizoen werd Sydney FC in de reguliere competitie met overmacht eerste, maar verloor het in de Grand Final in de verlenging van Melbourne Victory. Dit seizoen eindigden we acht punten achter Perth Glory, maar in de Grand Final versloegen we ze afgelopen zondag na strafschoppen wel met 4-1 door een heldenrol van onze keeper Andrew Redmayne. De wedstrijd werd voor 60.000 fanatieke fans gespeeld in Perth, aan de andere kant van Australië, dus het was bijzonder om op vijandig terrein zo’n grote wedstrijd te winnen. In de halve finale hadden we Melbourne Victory thuis al met 6-1 verslagen, dus we hebben op het juiste moment gepiekt. Ik heb in die wedstrijden 66 en 78 minuten gespeeld, dus ik heb daarin zeker mijn bijdrage gehad,” vertelt De Jong, bij Sydney FC teamgenoot van Jop van der Linden en Reza Ghoochannejhad.

De Jong speelde dit seizoen in totaal 21 wedstrijden voor Sydney FC, waarin hij goed was voor zes goals en vijf assists. ”Dat was de belangrijkste reden voor mij om naar Sydney te vertrekken; veel spelen en weer in een wedstrijdritme komen. Ik ben blij dat dat gelukt is, al heb ik helaas nog twee blessures gehad. Ik heb in de eerste seizoenshelft vier wedstrijden moeten missen vanwege een hamstringblessure en liep in januari nog een vervelende knieblessure op na een onnodige harde tackle terwijl ik scoorde. Maar ik ben blij dat ik in de beslissende laatste weken van het seizoen weer veel heb kunnen spelen.”

Naast de sportieve successen genoot De Jong uiteraard ook van het leven in Australië. ”We speelden naast alle verre uitwedstrijden in de competitie ook nog in de Aziatische Champions League, dus ik ben dit seizoen meer dan ooit onderweg geweest, maar ik heb daardoor wel veel kunnen zien. In Sydney woonden we vlakbij het strand, dus op vrije middagen vermaakten we ons uitstekend met onze dochter. We trainden vaak al vroeg in de ochtend en wedstrijden zijn vrijwel altijd ‘s avonds, omdat de temperatuur hier overdag vaak tussen de 30 en 40 graden ligt. Dat was wel even wennen, maar ik mag natuurlijk niet klagen. De keuze voor Sydney is echt heel goed geweest.”

Een klein nadeel had de verhuizing naar Australië wel voor De Jong. ”Ja, ik had natuurlijk ook nooit durven dromen dat het zo’n bijzonder seizoen voor Ajax zou worden. Ik heb geprobeerd alles zoveel mogelijk te volgen en had altijd wel contact met de jongens daar, maar ik kon natuurlijk niet mijn hele schema altijd aanpassen op de wedstrijden van Ajax. Zeker in de weekenden was dat lastig, maar de Champions League-wedstrijden heb ik uiteraard wel gekeken. Dat was dan meestal vanaf 5 uur ’s ochtends met kleine oogjes nog vanuit bed. Dat is dan toch een hele andere ervaring dan de Champions League-avonden zoals je ze normaal gewend bent, waar je de hele dag toeleeft naar zo’n wedstrijd. Het is echt waanzinnig wat Ajax dit seizoen gepresteerd heeft en ik vertelde ook altijd met trots als teamgenoten of andere mensen mij vroegen naar het team. Ook in Australië werd er met grote bewondering naar dit team gekeken, je merkte echt dat Ajax overal in de wereld weer op de kaart staat. Of ik dan spijt heb dat ik er zelf niet bij ben geweest? Natuurlijk had ik het graag mee willen maken, maar in de voorbereiding op dit seizoen heb ik in overleg met de technische staf besloten dat ik eerst een seizoen lang weer veel moest gaan spelen. Ik ben blij dat dat gelukt is hier in Australië. We gaan volgende week nog even op vakantie in Nieuw-Zeeland en keren over twee weken dan weer terug naar Nederland. Ik heb nog een jaar contract bij Ajax, dus in de voorbereiding zal ik er gewoon weer staan. Het is nu natuurlijk nog onduidelijk welke spelers zullen blijven en vertrekken, maar ik ga hard mijn best doen om mijn plek weer te veroveren.”