Darryl Lachman is terug op het oude nest. Na zijn betaald voetbal debuut in 2009 gaat hij weer spelen bij de club waar hij tussen 2011 en 2013 actief was, PEC Zwolle. De 28-jarige routinier tekende er een tweejarig contract, en hij is er blij mee: “Het voelt als thuiskomen.”
Darryl Lachman is na negen jaar betaald voetbal, waarin hij uitkwam voor FC Groningen, PEC Zwolle, FC Twente, Sheffield Wednesday, Cambuur en Willem II, wel wat gewend. Toch was hij verrast toen zijn zaakwaarnemer Edwin Olde Riekerink hem belde over de belangstelling van PEC Zwolle. “Ik was nog maar net op vakantie en had niet verwacht dat er zo vlug iets zou gebeuren. Daarna ging het ook snel. We hadden een kennismakingsgesprek waarvan ik dacht dat het oriënterend zou zijn, maar het werd al heel gauw concreet. Dat had ik niet verwacht. Ze zeiden dat ze met me in zee wilden en binnen twee dagen met een concrete aanbieding zouden komen.”
Dat gebeurde ook en binnen de kortste keren had Lachman getekend bij de club waar hij eerder een goede periode kende. Dat waren ze in Zwolle nog niet vergeten. “Ze verwachten van me dat ik minimaal hetzelfde niveau laat zien als in die periode. Verder wordt van mij verwacht dat ik een leidersrol op me neem in de verdediging. Dat is ook wel logisch, want we hebben een vrij jonge spelersgroep en ik ben inmiddels 28.”
“Ik vind het leuk om die rol te krijgen, al moet ik er wel aan wennen. Ik ben normaal meer ontspannen in de groep, maar ik zal nu wel serieuzer worden. Het gaat eigenlijk wel vanzelf, het is een natuurlijk proces. Maar in de voetballerij is het wel zo dat je het eerst moet verdienen voordat iemand naar je luistert. Je moet zelf wel presteren.”
Voor dat laatste is Lachman niet bang. “De voorbereiding gaat goed. Het is conditioneel wel even aanpoten, maar ik voel me fit. Ik heb zin in het komende seizoen. Ik wil veel spelen, ik moet zorgen dat ik fit en gezond ben, dan komt de rest vanzelf. Ze zeggen dat je rond je 28ste op je best bent en Ik voel me heel goed. Toen ik dat eerste gesprek had voelde het wel een beetje als thuiskomen. Gerard Nijkamp (technisch directeur -red.) zei toen dat hij goede herinneringen had aan mijn eerste periode hier. Dat geeft een goed en vertrouwd gevoel.”
Het goede gevoel heeft ook te maken met de trainer, John van ’t Schip. “Ik heb een goed gesprek met hem gehad, dat is erg prettig. Hij stuurde me na het trainingskamp nog een app met zijn verwachtingen. Dat klonk positief. Ik heb een prima indruk van hem. Hij zegt niet zo veel, andere trainers die ik heb gehad waren verbaal veel meer aanwezig. Hij is iemand die je dingen persoonlijk zal vertellen als er iets is, en niet in de groep. Dat ligt me wel. Ik ben echt blij dat ik hier getekend heb.”