Siem de Jong speelt dit seizoen op huurbasis voor Sydney FC, dat de afgelopen twee seizoenen overtuigend kampioen werd van de A-League. De 29-jarige aanvallende middenvelder wil in Australië presteren op het veld en genieten buiten het veld
De Jong is sinds zondag in Sydney, waar hij even een aantal dagen geduld moest hebben tot de huurovereenkomst met Ajax was afgerond. ,,Normaal gesproken ben ik in dit soort periodes wel samen met m’n zaakwaarnemer Louis Laros en m’n vader George, maar deze keer werd besloten dat zij de afronding vanuit Nederland zouden regelen. Ik heb de afgelopen dagen dus even voor mezelf getraind hier en de club en de stad al even rustig leren kennen. Mijn vriendin en dochter komen binnenkort ook deze kant op,” vertelt De Jong, die donderdag werd gepresenteerd als ‘marquee player’ van Sydney FC. ,,Dat gebeurde voor de Harbour Bridge en het Opera House, de twee bekendste plekken van Sydney. Dat was dus een mooi welkom. Ik ben hier goed opgevangen door de mensen van de club en voel me direct thuis, maar Australiërs staan ook wel bekend om hun open en vriendelijke karakter. De interesse van Sydney FC begon zo’n vier weken geleden en technisch directeur Han Berger kreeg mij direct erg enthousiast voor deze overstap. Ik ben vrij avontuurlijk ingesteld, maar het is toch een grote stap om opeens aan de andere kant van de wereld te gaan wonen. Maar het avontuur en de sportieve ambities van de club spreken me enorm aan. Ik heb ook al even met Jordy Buijs gesproken, die het hier de afgelopen twee seizoenen uitstekend heeft gedaan. Verder is Jop van der Linden hier een paar weken geleden al begonnen. Ik ken Jop al sinds de nationale jeugdselecties van Oranje, dus we hebben al een band en kunnen af en toe ook nog lekker Nederlands blijven praten.”
Sydney FC werd in 2016/2017 overtuigend kampioen van de A-League met vijftien punten voorsprong en vorig seizoen met veertien punten voorsprong, maar in de Finals Series werd in de halve finale verloren van Melbourne Victory. ,,Voor dit seizoen is het doel om opnieuw de titel te pakken en daarnaast de Grand Final opnieuw te winnen. Daarnaast wil de club het goed doen in de Aziatische Champions League, maar dat toernooi begint pas in februari 2019. De club is nu al druk bezig in de Australische beker en half oktober begint de A-League. Ik heb de voorbereiding bij Ajax helemaal meegedraaid, voel me fit en zal vanaf zaterdag aansluiten bij de groepstrainingen. Sydney FC is een club die altijd aanvallend en dominant wil voetballen. Ik moet me richten op een plek als aanvallende middenvelder en wil snel belangrijk worden voor deze ploeg. Naast het veld zal ik proberen zoveel mogelijk te genieten van deze mooie stad en dit mooie land, maar op de trainingen en in wedstrijden wil ik zo goed mogelijk presteren. Ik was ook niet naar Australië gegaan als het geen club was met grote sportieve ambities,” zegt De Jong, die voor het eerst ‘Down Under’ is. ,,Ik ben met Newcastle United in 2014 al wel eens een week in Nieuw-Zeeland geweest, maar nu zal ik hier waarschijnlijk minimaal tien maanden blijven. Rond Kerst en Nieuwjaar gaat de competitie hier gewoon door, dus er is geen tijd om dan even terug naar Nederland te gaan. Maar ik heb deze keuze weloverwogen gemaakt en voel direct dat ik hier goed naar m’n zin zal hebben. Voorlopig huurt de club mij voor dit seizoen, maar als het van beide kanten goed bevalt zit er misschien een langere samenwerking in. Zover vooruit kijken heeft nu nog geen zin, ik zal eerst mijn waarde moeten bewijzen,” zegt de Jong.
De wedstrijd Ajax – Dinamo Kiev (3-1) van woensdagavond heeft De Jong niet live kunnen zien. ,,Avondwedstrijden van Ajax zullen hier voor mij lastig te volgen zijn vanwege het tijdsverschil (8 uur later, red.), maar ik zal Ajax uiteraard op de voet blijven volgen. Ik hoop dat ze het karwei volgende week afmaken in Oekraïne en een mooi seizoen tegemoet gaan in de Eredivisie en Champions League.”