© RKC Waalwijk Copyright

Thijs Oosting (20) maakte half januari op huurbasis de overstap van AZ naar  RKC. De linkspoot uit Emmen heeft duidelijke doelen voor dit halfjaar: ,,Zoveel mogelijk spelen, mijn eerste goal in de Eredivisie maken en met RKC boven de streep blijven.”

Hij had zijn debuut in de Eredivisie graag voor AZ gemaakt, dat geeft Oosting maar direct toe. ,,Ik werd afgelopen zomer bij de selectie gehaald en zat de eerste seizoenshelft bij bijna alle wedstrijden op de bank, maar tot minuten kwam het helaas niet. Dat was wel eens frustrerend, want er waren voor mijn gevoel wel momenten waarop het had gekund.” 

Oosting had het ook gezien als een beloning voor zijn goede spel bij Jong AZ. De linkspoot speelde al 48 wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie, waarin  hij goed was voor zeventien treffers en negen assists. ,,De Keuken Kampioen Divisie is een mooi podium om je als talent te laten zien, maar bij een club als RKC gaat het echt om de punten. Dat brengt toch een hele andere spanning en motivatie met zich mee. Het gaat niet alleen maar om persoonlijke ontwikkeling en goed spel, maar vooral om de punten en strijden voor elkaar. Dat is voor een jonge speler als ik altijd een interessante leerschool. Zo benader ik dit halfjaar ook. We staan met RKC nu op de vijftiende plaats, zes punten boven Willem II en ADO Den Haag. Die twee teams krijgen we allebei nog in een uitwedstrijd, dus dat zijn cruciale duels. Maar er zijn nog twaalf speelrondes te gaan, dus er is nog niets gespeeld.”

Wel is RKC bezig aan een goede serie, met gelijke spelen tegen Vitesse (1-1) en PEC Zwolle (1-1) en een overwinning op FC Emmen (1-0). ,,Die wedstrijd tegen Vitesse was voor mij natuurlijk heel bijzonder, omdat mijn vader Joseph daar assistent-trainer is. Ik had in de jeugd al eens tegen een team van mijn vader gespeeld, maar zo in een stadion en op tv was dat toch wel bijzonder. De avond vooraf vierden we zijn verjaardag nog, de volgende dag waren we elkaars tegenstanders. Dat we 1-1 speelden in Arnhem was voor ons natuurlijk ook een goed resultaat”, zegt Oosting, die vorige week met 1-0 van FC Emmen won. ,,Dat is de club waar ik ben opgegroeid en waar mijn vader lang heeft gespeeld, dus dat zijn natuurlijk ook bijzondere wedstrijden. Ik werd er in de 86ste minuut uitgehaald. Op dat moment had ik niet gedacht dat we in blessuretijd nog de winnende zouden maken, maar die goal was zeker verdiend na alle kansen die we al hadden gemist.”

Oosting hoopt binnenkort ook zelf zijn eerste goal in de Eredivisie te maken. ,,Dat is zeker een doel. Ik ben van jongs af aan al bezig met scoren en assists geven, daar voetbal je voor. Vanuit welke rol ik dat doe is vaak verschillend. Ik kan als aanvallende middenvelder, vleugelaanvaller en spits spelen. Dat wist RKC ook en dat maakte mij een interessante optie, zo kreeg ik te horen in het eerste gesprek met de club. Als ik in de spits sta, vul ik dat wel op mijn eigen manier. Ik ben altijd in beweging en probeer verdedigers uit hun vertrouwde zone weg te lokken. Een valse spits noemen ze dat ja. In Nederland zie je dat niet veel, maar voor mij is het een vertrouwde positie.”

Het leven in Brabant bevalt Oosting wel. ,,Een paar jaar terug ben ik al verhuisd van Emmen naar Zaandam, maar ik zag het niet zitten om een halfjaar lang zoveel in de auto te zitten. Ik heb nu dus een appartementje in Tilburg, dan zit ik zo op de club. Het zijn natuurlijk nog wel gekke tijden, dat merk je wel als je nieuw bij een club bent. Je wilt je nieuwe teamgenoten zo snel mogelijk leren kennen, maar op het trainingsveld wordt er serieus werk gevraagd en na de training is het je lunchpakket oppikken en naar huis. Gelukkig kunnen we op het trainingsveld heerlijk werken, daar zijn we natuurlijk al hartstikke blij mee. We hebben bovendien een hele leuke spelersgroep, met een goede mix tussen talenten en ervaren spelers met mooie avonturen in het buitenland in hun rugzak. Daarom ben ik ervan overtuigd dat we erin gaan blijven met RKC.”