Het is het ideaalplaatje voor menig profvoetballer: afsluiten in de stad waar het allemaal begonnen is. Etiënne Reijnen heeft het voor elkaar. De 32-jarige centrale verdediger tekende een tweejarig contract bij PEC Zwolle, de club waar hij in het seizoen 2005-2006 zijn debuut maakte in het betaald voetbal.

Het laatste hoofdstuk van zijn loopbaan moet nog worden geschreven, maar nu al kan Reijnen terugkijken op een fraaie carrière. Begonnen in zijn geboorteplaats Zwolle verzamelde hij met AZ, Cambuur en FC Groningen een mooi rijtje clubs achter zijn naam. Als toef op de taart was er de laatste seizoenen het buitenlands avontuur bij Maccabi Haifa in Israël.

,,Als je ouder wordt, begin je steeds vaker terug te blikken’’, vertelt Reijnen. ,,En als ik dan kijk naar de clubs waar ik heb gespeeld, ben ik best trots op wat ik heb bereikt. Natuurlijk, als jochie droom je van Engeland, Spanje, Italië, maar je moet ook realistisch zijn. Zo goed was ik nou ook weer niet. Het zijn mooie clubs waar ik het shirt van heb mogen dragen. Daar ben ik heel blij mee, dat meen ik oprecht. Afsluiten met een paar mooie jaren bij PEC maakt het plaatje helemaal compleet. Als ik het van tevoren allemaal zo had bedacht, had ik er onmiddellijk voor getekend.’’

De geboren en getogen Zwollenaar is net terug onder de Peperbus. ,,Onze spullen zijn nog onderweg. Daar hadden we mazzel mee. In Israël hebben we heel fijne buren ontmoet. De dochter des huizes is werkzaam in de wereld van het verschepen. We verwachten onze huisraad binnen vijf à zes weken hier te hebben.’’

Reijnen verwacht zo af en toe nog wel eens met weemoed terug te denken aan zijn tijd bij Maccabi. ,,Het leven in Israël was fantastisch. Mijn vrouw en ik hebben wel eens tegen elkaar gezegd, zullen we hier de rest van ons leven blijven wonen? Het is er geweldig. Twee maanden per jaar denk je, tjonge, wat is het warm. Gelukkig hebben alle huizen airco. En verder, qua eten, cultuur, gastvrijheid van de mensen, de omgeving, je kan je geen beter land wensen. Hoe vaak we niet zijn uitgenodigd bij mensen van de club, bij teamgenoten. Op een van de vele feestdagen bijvoorbeeld. Dat is daar de normaalste zaak van de wereld. We woonden honderd meter van de Middellandse Zee. Trainen deden we zelfs op twintig meter van het strand. Heerlijk. Die herinneringen zullen straks in de winter nog wel eens door mijn gedachten flitsen als het hier koud en guur is.’’

Toch voelt thuiskomen ook heel goed voor Reijnen. ,,Op zeker moment passeer je de dertig en ga je eens met je vrouw om tafel zitten met de vraag waar we ons na onze carrière willen vestigen. Zij komt ook uit Zwolle. De opa’s en oma’s wonen in Zwolle, familie, vrienden, we hebben eigenlijk alles hier. Dat PEC zich meldde kwam precies op het goede moment. Dit was de juiste optie voor mij.’’

Toen hij een voet over de drempel zette bij PEC, voelde hij zich meteen weer thuis. ,,Hoewel er ook veel veranderd is hoor. Ik ben tien jaar geleden vertrokken. Dan zie je wel dat een stad zich in de loop van de tijd flink aanpast. Dat geldt natuurlijk ook voor de club. Toen ik wegging, speelde Zwolle Jupiler League. Inmiddels is het een stabiele eredivisionist. De club is in zijn geheel omhoog gegaan. En toch, als je binnenkomt en je ziet meteen een paar bekende gezichten, dan voelt het direct weer als vanouds. Het is goed om terug te zijn.’’

Na het stoppen van Dirk Marcellis en Diederik Boer moet Reijnen met al zijn bagage onder meer zorgen voor een brok ervaring in de Zwolse ploeg. Maar er is meer. ,,Ik denk dat PEC ook qua speelstijl goed bij mij past. Dat is misschien nog wel belangrijker. Hier wordt gevoetbald van achteruit. De lange bal zal je niet vaak zien. Dat ligt mij goed. Ik wil hier iets moois neer gaan zetten. En natuurlijk gebruik ik daarbij mijn routine. Ik ben mijn hele loopbaan al met jongens om me heen bezig geweest in het veld. Dat brengt mijn positie ook met zich mee. Ik heb het vroeger zelf ook als prettig ervaren als ik jongens met ervaring om me heen had staan. Die kunnen toch een stuk druk wegnemen. Dat kan fijn zijn. Ik wil me laten zien, heb er vertrouwen in dat we een mooie tijd tegemoet gaan.’’