In Amsterdam staan de verhuisdozen klaar, de zoektocht naar een andere woning in Duitsland is in volle gang, Nog even en Daley Sinkgraven (23) begint aan zijn nieuwe voetbalavontuur bij Bayer Leverkusen. De linkspoot tekende een contract voor vier seizoenen bij de nummer vier van de Bundesliga.

,,We hebben een hondje, dus we speuren naar een huis met een tuin, dat zou op zich wel mooi zijn”, laat de geboren en getogen Drent tussen de bedrijven door weten. Zijn vriendin, de Meppelse Daphne de Lange, verhuist met hem mee. Sinkgraven is de koning te rijk met zijn nieuwe werkgever. Na SC Heerenveen en Ajax is Bayer Leverkusen een mooie vervolgstap in zijn carriere. Zeer prettige bijkomstigheid voor de linker vleugelverdediger/middenvelder is de hereniging met trainer Peter Bosz, onder wie hij in Amsterdam zijn beste periode kende.

,,Ik heb een uitstekende klik met Bosz en heb bij Ajax heel fijn met hem samengewerkt, dus ja: ik ben heel blij dat onze paden elkaar weer kruisen”, vertelt Sinkgraven. ,,Het was Bosz die bij Ajax een linksback in me zag en me op die positie heeft neergezet. Voor die plek ben ik nu ook naar Leverkusen gehaald, al weten ze natuurlijk ook wel dat ik eveneens op het middenveld uit de voeten kan als de nood aan de man is. Het prettige is dat ik onder Bosz niet alleen aan verdedigen hoef te denken, maar ook zeker aan aanvallen toe kom. Dat vind ik heel fijn. Hij staat voor aanvallend voetbal en wil altijd druk naar voren zetten. Dat is precies op mijn lijf geschreven.” Bosz hield altijd contact met Sinkgraven. ,,Ook in de tijd dat ik geblesseerd was bij Ajax informeerde hij regelmatig hoe het met me was. Gelukkig behoren de knieproblemen definitief tot het verleden en is er niets meer aan de hand met mijn gewricht. Ik ben topfit. Vandaar dat ik deze stap kan maken.” Daarvoor is hij ook Vision4Soccer dankbaar. ,,Ik heb veel contact met mijn zaakwaarnemer Edwin Olde Riekerink, met wie ik een heel goede relatie heb. Ik kan hem voor van alles bellen. Dat gaat veel verder dan alleen zaken. Bij Ajax heb ik het niet altijd gemakkelijk gehad. Hij stond altijd klaar met advies, ook op medisch gebied bijvoorbeeld.”

Op zijn vier seizoenen bij Ajax kijkt Sinkgraven met gemengde gevoelens terug. Bijna twee jaar was hij geblesseerd, een zwarte periode, maar het laatste half jaar met de memorabele Champions League-optredens tegen Juventus en Tottenham Hotspur vergoeden veel. ,,Het is misschien een cliche, maar het is echt een periode met ups en downs geweest. Er staan heel mooie momenten in mijn geheugen gegrift, momenten die ik nooit meer vergeet, maar natuurlijk ook mindere door de blessure. Onder Bosz heb ik een goede tijd gehad, maar vlak zeker de laatste maanden niet uit. We wonnen de beker, werden kampioen en kwamen heel ver in de Champions League. Dat zijn mooie dingen. Die vergeet ik nooit meer. Ik hoop bij Leverkusen komend seizoen op net zo’n mooi jaar in de Champions League als bij Ajax.”

Sinkgraven is benieuwd hoe het Duitse voetbal hem gaat bevallen. ,,De Bundesliga staat bekend om het feit dat het er behoorlijk fysiek aan toe gaat, dus op voorhand zou je misschien denken dat ik daar niet helemaal voor gemaakt ben”, blikt de 1.79 meter lange verdediger met een glimlach vooruit. ,,Gelukkig weet ik vanuit het verleden dat ik me goed kan onderscheiden met mijn voetbalintelligentie en mijn techniek. Dat zijn wapens waar je fysieke tegenstand prima mee kan ondervangen. Sinds de jeugd ben ik altijd vrij klein en ielig geweest, dus het is niet zo dat ik ineens in een totaal andere wereld kom. Of ik vermijd het of ik ga het aan. Dat is altijd zo geweest, zo ben ik het gewend.”

In zijn nieuwe shirt met rugnummer 22 hoopt Sinkgraven de komende tijd vooral op veel speeltijd bij Leverkusen. ,,Ik denk dat dat voor mij op dit moment het belangrijkste is na de afgelopen jaren waarin ik niet al te veel wedstrijden achter mijn naam heb gekregen. Lekker minuten maken in de Bundesliga en de Champions League en daarvan genieten. Op 1 juli moeten we ons melden en twee weken later gaan we op trainingskamp naar Oostenrijk. Ik heb er heel veel zin in.’’