Arnold Kruiswijk (32) is bezig aan zijn derde seizoen bij Vitesse. De geboren Groninger kan op zondag 30 april geschiedenis schrijven met de Arnhemmers, als zij voor het eerst in de clubhistorie de KNVB-beker zullen winnen. “Daar zullen we alles aan doen.”
Kruiswijk begon met voetballen bij VV Appingedam. Op zijn twaalfde werd hij gescout door FC Groningen, waar hij na zijn professionele debuut in 2002 liefst 172 wedstrijden in de hoofdmacht speelde. In de zomer van 2008 vertrok de linksbenige verdediger naar de Belgische topclub Anderlecht, maar in 2010 keerde hij weer terug naar de Eredivisie. Na een halfjaar bij Roda JC en vier mooie seizoenen bij sc Heerenveen stapte Kruiswijk in de zomer van 2014 transfervrij over naar Vitesse. Na de teleurstellende negende plaats van vorig seizoen draaien de Arnhemmers dit seizoen een goed seizoen, met de huidige vijfde plaats in de competitie en een plek in de finale van de KNVB-beker op zondag 30 april in De Kuip, waar AZ de tegenstander zal zijn. “Daar leeft de club en de stad nu al weken naartoe, eigenlijk al sinds we ons op 1 maart plaatsten voor de finale na de winst op Sparta. Supporters en journalisten hebben het er al weken over, dus we merken aan alles hoe belangrijk het is.” Vitesse stond in de clubgeschiedenis al drie keer eerder in de bekerfinale (1912, 1926 en 1990), maar won het toernooi nog nooit. “We kunnen geschiedenis schrijven, daar is iedereen zich wel van bewust. Dat brengt geen extra druk met zich mee, het is vooral een extra motivatie.”
Eerste prijs in clubverband
Vitesse plaatste zich voor de bekerfinale via overwinningen op De Dijk (2-7), RKC (4-1), Jodan Boys (4-0), Feyenoord (2-0) en Sparta (1-2). In De Kuip zal AZ Alkmaar, de ploeg van John van den Brom, de tegenstander zijn. “Ik verwacht een mooie finale, met twee leuk voetballende teams die aan elkaar gewaagd zijn. Ik heb nog nooit een bekerfinale gespeeld en ben blij dat ik dat nog mag meemaken.” Het winnen van de KNVB-beker kan voor Kruiswijk zijn eerste prijs worden in clubverband, aangezien hij ook in zijn seizoen bij Anderlecht (ondanks medespelers als Lucas Biglia, Mbark Boussoufa en Romelu Lukaku) geen prijs won. In 2006 en 2007 won hij wel goud op het EK -21 met Jong Oranje. Bij het laatste toernooi stond hij in de basis in de finale tegen Jong Servië (4-1) in de Euroborg in Groningen.
Record en eerste doelpunt in carrière
Kruiswijk stond onlangs in landelijke belangstelling, na zijn doelpunt in de thuiswedstrijd tegen Sparta op vrijdag 10 maart. De Groninger kopte de 3-0 binnen en deed daarmee iets wat hem in de eerste 25.318 minuten (304 wedstrijden) van zijn loopbaan nog niet was gelukt: scoren in het betaalde voetbal. “Ja, dat was een bijzondere avond. Een paar weken eerder had ik het record al gevestigd, van meeste wedstrijden in de Eredivisie zonder doelpunt. Nadat ik dat record te pakken had kon ik eindelijk eens laten zien dat ik weldegelijk een koele doelpuntenmaker ben, haha. Nee, eigenlijk is scoren nooit iets geweest waar ik mee bezig geweest ben in mijn loopbaan. Natuurlijk is het leuk, maar ik weet dat andere jongens er beter in zijn. Ik weet wat mijn krachten zijn en voel daarvoor ook de waardering van het publiek en mijn medespelers. Dat is voor mij het belangrijkste.” Kruiswijk speelt dit seizoen bijna wekelijks als linksback. “Daar voel ik me ook goed thuis, geen probleem.” Met een aflopend contract is nog niet duidelijk of Kruiswijk ook volgend seizoen nog voor Vitesse zal spelen. “Daar zal de komende weken meer duidelijkheid over komen. Ik ga graag verder bij Vitesse, maar sta ook wel open voor een mooi avontuur in het buitenland. Voorlopig hou ik alle opties open.”
Komende zondag speelt Vitesse de thuiswedstrijd tegen koploper Feyenoord. “Of het lastiger is om je te focussen op de competitie wanneer je een bekerfinale in het verschiet hebt liggen? Voor mij in ieder geval niet. Als je eenmaal het veld opstapt voor de wedstrijd, dan denk je alleen daar nog aan. Dat zal komende zondag tegen Feyenoord niet anders zijn. Daarna kan de focus volledig op de bekerfinale. We zullen er proberen van te genieten, maar dat gaat eigenlijk alleen maar als je de beker ook daadwerkelijk wint.”
Het volledige interview is te lezen in VVCS magazine De Contractspeler editie december 2016