Willem Janssen (30) verlengde woensdag zijn contract bij FC Utrecht tot medio 2020, met de optie voor nog een extra jaar. De Limburger voelt zich in zijn rol bij het goed presterende FC Utrecht, als aanvoerder en centrumverdediger, als een vis in het water. “We willen onze goede prestaties van vorig seizoen graag overtreffen. De komende week wordt daarin al redelijk bepalend.”
Janssen kwam in de zomer van 2013 bij FC Utrecht terecht. Na een seizoen op huurbasis van FC Twente tekende hij in Stadion Galgenwaard een contract tot medio 2018. Dit contract is nu opengebroken en verlengd tot de zomer van 2020, met mogelijk nog een extra seizoen daarna. “Ik heb me bij FC Utrecht echt vanaf het eerste moment helemaal thuis gevoeld. Ik heb gewoon een enorm goed gevoel bij deze club en zie dan ook geen reden om nog ergens anders heen te gaan in mijn carrière. Het lijkt me zeker mooi om hier af te kunnen sluiten, al ben ik daar natuurlijk nog totaal niet mee bezig. Ik heb ook nog wel zitten denken of ik bijvoorbeeld nog een avontuur in het buitenland aan zou willen gaan, maar dat brengt ook altijd een hoop risico’s met zich mee, zowel op sportief als persoonlijk vlak. Ik hou wel van rust en stabiliteit. Dat heb ik hier bij FC Utrecht.”
Janssen begon zijn loopbaan in 2004 in de Eerste Divisie bij VVV-Venlo. De Noord-Limburger speelt sinds 2007 onafgebroken in de Eredivisie. Eerst vier seizoenen voor Roda JC, daarna twee jaar bij FC Twente en sinds 2013 bij FC Utrecht. Vorig seizoen presteerde FC Utrecht zowel in de competitie (5de) als in de KNVB-beker (verloren bekerfinale in De Kuip tegen Feyenoord), maar stond de ploeg van Erik ten Hag uiteindelijk toch zonder Europees voetbal. “In de play-offs was Heracles over twee duels helaas net te sterk. Dit seizoen willen we ons graag weer eens plaatsen voor Europees voetbal. Zeker voor de supporters zijn dat altijd mooie avonturen. Ook in het recente verleden heeft FC Utrecht nog mooie Europese duels gespeeld tegen Celtic, Liverpool en Napoli. Daar hoor je de mensen hier nog vaak over. Het zou mooi zijn als deze spelersgroep dat ook kan bereiken, maar het is zeker niet zo dat het seizoen mislukt is als we ons niet plaatsen voor Europees voetbal. De verschillen in de subtop van Nederland zijn nu eenmaal erg klein, dus er komt ook een stuk geluk bij kijken.”
FC Utrecht begon de tweede seizoenshelft met een 1-2 overwinning op bezoek bij Sparta Rotterdam. Na een voorsprong voor de thuisploeg zorgden goals van Janssen en invaller Kristoffer Peterson voor de Utrechtse zege. “Het was leuk om zelf weer eens te scoren, dat was alweer even geleden. Toch was ik vooral blij na de winnende goal kort voor tijd. Mooi voor Kristoffer, maar ook omdat het een mooie start van de tweede seizoenshelft betekent. We zijn nu al tien duels op rij ongeslagen. De komende week zal voor een groot deel gaan bepalen hoe ons seizoen eruit gaat zien. We spelen zondag de thuiswedstrijd tegen Ajax, voor onze supporters toch altijd de wedstrijd van het jaar. Ajax heeft al zeven seizoenen op rij niet gewonnen in de Galgenwaard. Over die 6-4 in 2011 hoor ik nog wel eens verhalen. Hopelijk kunnen we deze series een mooi vervolg geven. Komende woensdag spelen we in de kwartfinales van de KNVB-beker thuis tegen Cambuur. Ik heb twee bekerfinales verloren, ook met Roda JC tegen Feyenoord, dus die prijs zou ik graag nog eens winnen.”
Janssen was jarenlang een middenvelder, pendelend van zestien naar zestien. Dit seizoen staat hij in het hart van de verdediging. Een rol die hem goed bevalt. “Dat idee is ontstaan in de play-offs tegen Heracles aan het eind van vorig seizoen, toen we erg veel geblesseerden hadden in de laatste linie. Ik heb mijn hele leven op het middenveld gespeeld, maar Ten Hag zag mij op dat moment als een goede oplossing op die plek. Ik had eigenlijk verwacht dat het tijdelijk zou zijn, maar bij de eerste training van het seizoen kwam Ten Hag weer naar me toe met de vraag of ik mezelf op die positie wilde richten. De voorbereiding was natuurlijk een goede periode om alles erin te slijpen, want er komen toch een aantal onbekende facetten van het spel bij kijken. Ik heb veel gehad aan de tips en coaching van Ramon Leeuwin. Ik denk dat we elkaar dit seizoen goed aansturen en aanvullen. Het is ook zeker niet zo dat Ramon zich volledig richt op het verdedigen en ik op het opbouwen. We doen dat echt op gelijke basis. Ik heb erg veel plezier in het coachen en opbouwen, maar ook in het echte verdedigen zelf. Ik sta soms echt te genieten hoe goed er wordt gevoetbald bij ons, maar wij moeten vanuit achteren altijd de balans bewaken en zorgen dat het goed staat als we de bal kwijt raken. Met Wout Brama en Zakaria Labyad hebben we er deze winter twee goede versterkingen bij gekregen op het middenveld. Dat heeft de spelersgroep weer een nieuwe boost gegeven. Het kan zeker een mooi seizoen worden voor ons.”