Jan Olde Riekerink (53) is sinds maart 2016 hoofdtrainer van Galatasaray. Hij vertrok half februari naar Istanbul, maar werd na vier weken als hoofd jeugdopleiding al doorgeschoven naar de functie van hoofdtrainer. Na een moeizame start won Olde Riekerink in zijn eerste seizoen de Turkse beker, na een zinderende finale tegen rivaal Fenerbahçe. Aan het begin van dit seizoen werd de Supercup ook nog eens gewonnen in de onderlinge confrontatie met Besiktas en is Galatasaray op dit moment met drie andere clubs uit Istanbul verwikkeld in de Turkse titelrace. ,,Voetbal is hier echt alles voor veel mensen.”
Olde Riekerink werkte jarenlang in verschillende functies bij Ajax en was in het buitenland al werkzaam in België (AA Gent), Portugal (FC Porto), Oekraïne (Metallurg Donetsk) en de laatste jaren in China. Toch durft hij wel te stellen dat Galatasaray zijn meest uitdagende klus tot nu toe is in zijn avontuurlijke trainerscarrière. ,,Ook omdat ik met hele andere verwachtingen naar Istanbul vertrok, om meer structuur te geven aan de jeugdopleiding van Galatasaray. De prestaties van het eerste waren echter erg teleurstellend, waardoor ik half maart al werd doorgeschoven en de vierde trainer van het seizoen werd. Ik trof een spelersgroep aan die lamgeslagen was. Een spelersgroep met allemaal gelouterde profs, veelal internationals, maar velen snakten stiekem al naar het einde van het seizoen. Ik ben er mee aan de slag gegaan door een duidelijke visie neer te leggen en heb verder veel tijd gestoken in het vertalen van die visie naar de wedstrijd door middel van trainingen en vele gesprekken. Het begin was erg moeizaam, maar na een tijdje ontstond er toch weer een bepaalde positieve energie in de groep. In de competitie werden we uiteindelijk toch nog zesde, en we plaatsten ons voor de bekerfinale. Die werd gespeeld in Antalya. We wonnen met 1-0 van Fenerbahçe. Dat was natuurlijk extra mooi, maar de bekerwinst gaf de club, de spelersgroep en supporters allemaal een enorme boost.” De bekerwinst betekende verder dat de schorsing voor Europees voetbal, die Galatasaray kreeg voor het schenden van Financial Fair Play-regels, werd teruggedrongen van twee naar één jaar.
De clubleiding besloot in de zomer om verder te gaan met Olde Riekerink als hoofdtrainer. ,,Ik merkte dat de spelersgroep graag met mij verder wilde. Dat ik aanbleef zorgde voor rust en stabiliteit binnen de club en spelersgroep. We hadden in de laatste maanden van vorig seizoen al een basis gelegd, en die konden we in de voorbereiding op dit seizoen verder uitbouwen. Verder kwam o.a. Nigel de Jong in de zomer over en werd Frans Hoek aangesteld als keeperstrainer. Hij richt zich zeker niet alleen op de keepers. Dat zou met zo’n schat aan ervaring ook ontzettend zonde zijn. Ik werk ontzettend prettig met hem samen, net als met mijn Turkse assistent Ayhan Akman. Hij heeft jarenlang voor Galatasaray gespeeld en staat daardoor in hoog aanzien bij de spelers en supporters.” Ook Youssef Vos, de Nederlandse fysieke trainer, ken ik al langer en heeft een belangrijke rol in het geheel.
Dit seizoen speelt Galatasaray, ondanks de bekerwinst, dus geen Europees voetbal. Voor volgend seizoen is deelname aan de Champions League weer een doel. Galatasaray is met drie andere clubs uit Istanbul (Basaksehir, Besiktas en Fenerbahçe) verwikkeld in een spannende titelrace in Turkije. De verschillen op de ranglijst zijn klein. ,,De landstitel is dit seizoen het doel voor Galatasaray, daar bestaat geen twijfel over. Het zal waarschijnlijk tot het laatste moment spannend blijven, maar ik heb er vertrouwen in dat wij de langste adem zullen hebben. We spelen nog thuis tegen Besiktas en Fenerbahçe, dat kan zeker in ons voordeel werken. Die wedstrijden zijn heel bijzonder. Het voetbal leeft hier sowieso enorm, maar zeker in aanloop naar deze derby’s. Hier krijgen ze de hartstocht en passie voor het voetbal en de club met de paplepel ingegoten . Voor zo’n 25 miljoen mensen is Galatasaray echt hun alles. Dat gevoel kennen wij in Nederland bijna niet. Wij zijn vaak vooral erg fanatiek rondom grote wedstrijden, maar hier hebben ze die hartstocht en passie bijna constant. Dat is erg mooi om mee te maken, vooral wanneer het goed gaat natuurlijk. Ook bij verre uitwedstrijden worden we vaak door grote groepen supporters opgewacht op de luchthaven. De Turkse taal ben ik nog niet machtig, maar ik heb constant een tolk tot mijn beschikking om goed te kunnen communiceren met de pers en Turkse spelers.”
Olde Riekerink werkt bij Galatasaray samen met Nigel de Jong en Wesley Sneijder, die hij als jeugdige talenten in de Ajax-opleiding ook al onder zijn hoede had. Begin januari versterkte Galatasaray zich ook met Garry Mendes Rodrigues. De in Rotterdam geboren international van Kaapverdië speelde in 2012 nog voor de amateurs van FC Boshuizen, maar tekende deze maand een contract tot medio 2021 bij de Turkse topclub. ,,Garry heeft zich de laatste jaren enorm snel ontwikkeld en is hier ook goed van start gegaan. Ik vond het belangrijk dat er een aantal spelers uit de leeftijdscategorie, van 23 tot 28 aan de selectie zou worden toegevoegd. Zo hebben we ook Ahmet Calik, een talentvolle verdediger die ook al Turks international is, aangetrokken. Met spelers van deze leeftijd kan Galatasaray weer bouwen aan een sterk team voor de komende jaren. Ik hoop daar nog lang onderdeel van te zijn, want ik werk hier met erg veel plezier. Het is hier geen dag hetzelfde, maar ik probeer zoveel mogelijk te genieten. Istanbul is bovendien een prachtige stad. Natuurlijk sluit ik m’n oren en ogen niet voor het nieuws, maar ik heb me hier nog geen moment onveilig gevoeld. De mensen hier zijn behulpzaam en vriendelijk, dus ik woon en werk met veel plezier.”