Heracles-speler Jeroen Veldmate verhuist naar Denemarken. Hij tekende een contract voor twee jaar bij Viborg FF, dat promoveerde naar de Superliga, de hoogste Deense klasse. Veldmate voelde zich meteen op zijn gemak: ‘Viborg is een gemoedelijke club met leuke mensen.’
Jeroen Veldmate: ‘Ik ben er heel erg blij mee, dit is wat ik graag wil. Ik had er van te voren heel goed over nagedacht. Ik ben 26, ik ben transfervrij. Ik wilde wel eens iets anders. Ik vroeg me af wat zou passen, waarvoor ik zou willen gaan. Duitsland of Engeland zou natuurlijk geweldig zijn geweest, maar daar kom je niet zomaar terecht. Ik heb Zweden en Denemarken heel hoog in het vaandel staan. Je kunt wel van alles willen, maar het moet ook bij je passen. Ja, je kunt ook denken aan een land ver weg waar je veel geld kunt verdienen, maar ik ben ambitieus en wil me als voetballer nog verder ontwikkelen in een omgeving die goed bij mijn karakter past.’
‘Ik heb met veel jongens gespeeld die uit Scandinavi‘ komen en die lagen me heel goed. Het zijn teamspelers, ze werken hard en ze zijn sociaal. Ik heb met Deense jongens gesproken over mijn voorkeur voor Scandinavi‘ en die waren er heel positief over. Mijn vader (Henk Veldmate, hoofd scouting bij FC Groningen – red.) kent de markt daar heel goed en mijn zaakwaarnemer Edwin Olde Riekerink kon me er ook veel over vertellen.’
Wat hij zocht, heeft Veldmate met Viborg FF dus gevonden. Een middelgrote club die werd opgericht in 1896, met een knus stadion (Veldmate: ‘Het lijkt wel wat op het oude stadion van Heracles’) in een universiteitsstadje met 40.000 inwoners. Viborg FF heeft een logo en tenue (met groen-witte strepen in de breedte) die veel lijken op die van Celtic. Behalve de kleuren is er ook een opvallende overeenkomst tussen Veldmate’s eerste club FC Groningen en zijn nieuwe club. De bijnaam van Viborg luidt de Grønne, FC Groningen heet in de volksmond Grunn. Het is Jeroen Veldmate niet ontgaan: ‘Ik ben opgegroeid met groen-wit, en nu ga ik die kleur weer dragen. Ik vind het tenue van Viborg echt mooi, en ja, dat die namen op elkaar lijken is natuurlijk ook leuk.’
De overgang naar Viborg FF werd razendsnel beklonken. De Deense club meldde zich begin vorige week voor het eerst en afgelopen vrijdag volgden de eerste gesprekken in Viborg met algemeen directeur Morten Jensen, technisch directeur Ole Nielsen en trainer Johnny Mølby. ’s Avonds waren de partijen er in hoofdlijnen uit en vanmorgen om half tien stond hij voor het eerst op het trainingsveld. ‘Het ging inderdaad heel snel. Daaruit blijkt dat ze me graag willen en dat werd In de gesprekken ook duidelijk. De club heeft zich echt in me verdiept. Daar spreekt veel vertrouwen uit, en dat geeft mij een heel goed gevoel. De club ging steeds wat op en neer tussen de eerste divisie en de Superliga, maar het beleid is er nu wel op gericht om door te groeien. Ze willen een voetballende ploeg en hebben met mij een duidelijk beeld voor ogen. Ik moet vooral rust aan de bal brengen en zo veel mogelijk leiding aan de verdediging geven.’
Ondanks het feit dat het zo snel ging, had Veldmate zich op voorhand goed in de club verdiept. Zo goed, dat hij bijvoorbeeld zelfs weet wie de aanvoerder van zijn nieuwe ploeg is: ‘Ik ben nogal nieuwsgierig en perfectionistisch. Voor mij is het vanzelfsprekend om me goed in een nieuwe club te verdiepen. Of ik bij de ploeg nog bekenden tegenkom? Er speelt een tweeling, Stankov, en met een van die twee heeft mijn broer Mark nog gespeeld. Dat vind ik wel prettig. Ik heb begrepen dat de spelers erg behulpzaam zijn. Ik merkte bij de gesprekken ook al dat Viborg een gemoedelijke club is met leuke mensen die je graag willen helpen, dus ik denk dat ik de weg wel snel zal vinden. Ik verheug me nu al op de eerste competitiewedstrijd; die is op 20 juli tegen kampioen Midtjylland.’