Thijmen Blokzijl had nog niet één speelminuut in de hoofdmacht van FC Groningen achter zijn naam staan, toen hij na de jaarwisseling als 17-jarige opeens in de basisopstelling opdook. Hij rook zijn kans en stond zijn plek als centrale verdediger sindsdien niet meer af. Met zijn optredens dwong de groeibriljant een nieuw, driejarig contract af met een optie voor nog een jaar.   

Thijmen Blokzijl, in februari 18 geworden, stond ook in de belangstelling van andere clubs, maar koos doelbewust voor FC Groningen. “Het is toch mijn club. Als ik vertrek, wil ik niet gaan als jong talent, maar als iemand die al wat heeft gepresteerd. Tuurlijk weet ik dat het risico bestaat dat we degraderen. Ik hoop het uiteraard niet en het zou heel vervelend zijn, maar een jaar in de Keukenkampioen Divisie spelen is geen schande. Prioriteit voor mij is dat ik veel speeltijd krijg en me verder kan ontwikkelen.”

Als je begint over 8 januari 2023 hoeft Thijmen Blokzijl geen seconde na te denken. “Dat is een mooie datum, een heel bijzondere dag, mijn debuutwedstrijd uit tegen Excelsior. Ik voelde het op de trainingen al een beetje aankomen, maar als het dan ook echt gebeurt is dat natuurlijk geweldig. Met de zenuwen viel het mee. Ik had wel wedstrijdspanning, maar dat vind ik lekker. Achteraf gezien was het ook wel fijn om niet tegen een topclub en in een wat kleiner stadion te debuteren.”

Onder het bewind van de ontslagen trainer Frank Wormuth kwam Blokzijls naam één keer op het wedstrijdformulier voor, maar hij hoefde zijn trainingspak niet uit te trekken. De nieuwe hoofdcoach Dennis van der Ree was meer overtuigd van zijn capaciteiten, want hij gooide hem gelijk voor de leeuwen. “De trainer heeft vertrouwen in me, daar ben ik hartstikke blij mee. Hij is ook heel duidelijk geweest; hij wil dat ik snel opbouw, naar voren speel. Er moet niet te lang worden gebreid achterin.”

Twee en een halve maand na zijn debuut heeft Blokzijl elf competitiewedstrijden en een bekerduel achter zijn naam staan. “Het is heel snel gegaan, maar het voelt ook al een beetje normaal. Mijn dagelijks leven is eigenlijk ook niet veranderd. Het op de club zijn, de trainingen, dat is hetzelfde. Ik krijg nu wel meer aandacht, ik word herkend en vaker aangesproken. Dat vind ik nu nog leuk, en ik kan er ook wel mee omgaan.”

Voor het grote publiek was Thijmen Blokzijl tot voor kort wellicht een onbekende, maar in de voetbalwereld bleef hij niet onopgemerkt. Zijn prestaties bij de Groningse clubs Velocitas en Be Quick sprongen dusdanig in het oog dat hij op zijn elfde bij de opleiding van FC Groningen terecht kwam. Ook de scouts van de KNVB onderkenden zijn talent. Hij maakte deel uit van Oranje onder 15 en ging daarna als vanzelfsprekend door naar de onder 17, waarmee hij de vorige zomer deelnam aan het EK in Israël. “Dat was een prachtige ervaring en belangrijk voor mijn ontwikkeling. Je leert hoe het is om grote wedstrijden te spelen. In de finale tegen Frankrijk (2-1 verlies -red.) deden spelers van Paris Saint Germain en Bayern München mee, dat was wel bijzonder. Ik zit nu bij de voorselectie van onder 18 voor een  vriendschappelijk toernooi in Dubai. Daar verheug ik me erg op.”

In de media wordt hij positief beoordeeld. VI bijvoorbeeld beschreef hem als een bijzonder talent. Blokzijl, nuchter: “Ik vind het mooi om te lezen, maar ik ga dat niet over mezelf zeggen. Ik ben wel tevreden over hoe het de afgelopen periode gegaan is, maar er waren ook momenten dat het minder was en daar baal ik natuurlijk van.”

Hij doelt onder meer op de thuiswedstrijd tegen Feyenoord, toen hij zich in de slotfase liet verrassen door de sluwe spits Giménez, die voor de 0-3 tekende. “Op zich maakte het voor de uitslag niet veel uit en de trainer zei na afloop ook dat dit het beste moment was waarop het kon gebeuren. Ik vond het zelf heel vervelend, maar het zijn wel goede leermomenten.”

Blokzijl beschikt niet alleen over een gezonde dosis zelfkritiek, hij is ook gedisciplineerd. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat hij het voetballen succesvol combineert met het VWO, waarvoor hij dit jaar eindexamen doet. Thijmen Blokzijl, grappend: “Ik begrijp zelf eigenlijk niet hoe ik dat doe. Maar serieus, ik word goed begeleid en ik ben inderdaad wel gedisciplineerd. Bovendien heb ik het geluk dat ik redelijk makkelijk leer. Na dit schooljaar ga ik gewoon lekker voetballen. Het diploma leg ik in een lade; ik kijk later wel wat ik ermee doe.”

 

17 maart 2023