Spelers, staf en andere direct bij FC Groningen betrokkenen hadden na het winnen van de KNVB beker de week van hun leven. Uiteraard was er de vreugde omdat de club de eerste echte grote prijs in de geschiedenis binnenhaalde, met als bonus deelname aan de groepsfase van de Europa League. Maar dat was niet het enige. Er kwam ook een waar volksfeest op gang. Dat bleek niet alleen rond de finale in de Kuip, maar ook later in de week. Afgelopen woensdag werden spelers en staf, na een bustour door de stad, in het Stadspark door een menigte van tussen de 30 en 40.000 man onthaald als gladiatoren in het oude Rome. Assistent-trainer Dick Lukkien en de contractspelers Michael de Leeuw, Nick van der Velden, Peter van der Vlag, Eric Botteghin, Stefan van der Lei en Tom Hiariej –allen begeleid door Vision4Soccer- laten hun licht schijnen op een memorabele week.
Dick Lukkien: ‘Het heeft al mijn verwachtingen overtroffen, en ik had er nogal wat. De week is als in een droom voorbij gegaan. Het begon met die gigantische ontlading na de overwinning, toen de rit terug naar Groningen met vanaf Emmeloord al weer mensen op de viaducten en daarna de aankomst bij Euroborg, waar we door hartstikke veel mensen werden onthaald. Ik vond de rondrit door de stad ook fantastisch, maar toen we de Drafbaan op reden en ik die mensenmassa zag…. man, metersdik kippenvel. Het gevoel van blijdschap delen met zoveel mensen, dat is zo mooi.’
Michael de Leeuw: ‘De zondag had ik anders verwacht. Ik was helemaal kapot, ik had zoveel gegeven. Van tevoren dacht ik dat ik helemaal gek zou worden, maar ik was het liefst stil op het veld gaan staan om om me heen te kijken en naar die mensenmassa te kijken en daarvan te genieten. Ik was wel in een feeststemming hoor; ik vond het zó mooi. De rondrit door de stad en de huldiging in het Stadspark waren echt top. Het was echt super om het met elkaar te vieren.’
Nick van der Velden: ‘Het was fantastisch om mee te maken. Het mooiste moment vond ik tijdens de huldiging, toen Johan Kappelhof het woord nam en het over zijn overleden vader had, voor wie hij de beker gewonnen heeft. Het was een heel emotioneel moment, maar ook een fantastisch moment. We hebben het allemaal bewust meegemaakt en het heeft ons als groep sterker gemaakt.’
Peter van der Vlag: ‘Ik had wel wat verwacht, maar dit…. niet normaal, het was uniek. Onbeschrijfelijk, echt prachtig, ondanks het feit dat ik niet gespeeld heb. Bij Cambuur speelde ik wel, en wonnen we de play offs voor een plek in de eredivisie, maar dat is niet vergelijkbaar. De finale was geweldig, maar de huldiging ook. Ik dacht dat iedereen in het Stadspark zou zijn, maar er stonden nog zo veel mensen langs de kant. Wàt een mensen, ongelooflijk. Het was één groot feest, maar ik ga er nu weer tegenaan. We hebben zondag toch weer een wedstrijd.’
Eric Botteghin: ‘Ik had me voorgenomen er elke minuut van te genieten. Dat heb ik gedaan, zowel voor als tijdens de wedstrijd, maar vooral na de wedstrijd. Ook woensdag. Ik had wel veel mensen in het Stadspark verwacht, maar niet dat er tijdens de bustour ook nog zoveel aan de kant zouden staan. Ik had echt kippenvel, vooral toen we de Drafbaan opkwamen. Het is zo ongelooflijk mooi om je blijdschap met zo veel mensen te delen. Toen ik trouwde was het groot feest, dat was fantastisch, maar dit is iets waarvan ik als jongen al gedroomd heb. En die droom is uitgekomen.’
Stefan van der Lei: ‘. In de Kuip hoorde je volgens mij vooral één hele eenheid: Groningen, en af en toe Zwolle. Wat er woensdag gebeurde vergeet ik nooit weer. We hebben het vorig jaar een beetje meegemaakt toen we de play offs haalden en gehuldigd werden op de Grote Markt. Ik dacht dit keer: dat wordt een echte klapper. De rondrit door de stad was schitterend, al die enthousiaste mensen langs de kant. Klap op de vuurpijl was wel toen we he