Mike van der Hoorn (24) moet wennen aan Kerst in de Premier League. ‘Ik vond het persoonlijk wel lekker dat we in Nederland een break hadden met de winterstop.’ Maar het voetbal in Engeland gunt zich geen (adem)pauze gedurende deze laatste weken van het jaar. Swansea City, de club van de ex-Ajacied, raast bij het scheiden van 2016 langs liefst drie wedstrijden in ruim een week tijd. ‘Hier moet je dan gewoon punten pakken. Voor ons is het in elk geval een belangrijke periode.’
De in Almere geboren Mike van der Hoorn verhuisde met zijn vriendin Sammy in de zomer naar Wales. Een dag na Leroy Fer, afkomstig van Queens Park Rangers, tekende de verdediger voor drie jaar, met een optie voor nog een seizoen. ‘We hebben eerst in een appartement in Swansea gewoond. Sinds vier maanden hebben we een huis in Langland. Een mooie omgeving met een mooie natuur. We hebben daar een mooi huis gevonden. Dat is voor mij wel belangrijk. We wonen in een hofje met allemaal mooie huisjes.’ Langland Bay in Zuid-Wales staat bekend als een populaire bestemming voor strandliefhebbers, surfers en golfers. Het ligt op een half uur rijden van Swansea.
Hij nam de ervaring van zeven jaar in de eredivisie mee naar de overzijde van de Noordzee. Maar desondanks moest hij duidelijk acclimatiseren in de veel meer eisende competitie van de Premier League. ‘Ik heb eerst nog een week meegetraind met Ajax. Na de overgang ging Swansea City meteen voor een trainingskamp van tien dagen naar Washington. Daarna vervolgden we de voorbereiding in Swansea. Ondertussen moesten we alles proberen te regelen. Mijn vriendin heeft daarbij goed haar best gedaan.’

Op 13 augustus opende de 25ste jubileumeditie in de Premier League met onder andere Burnley – Swansea (0-1). ‘In het begin was ik nog wisselspeler. De jongens hadden vorig seizoen goed gepresteerd. Zij behielden het vertrouwen. We kregen een paar blessures en toen heb ik hier mijn debuut gemaakt voor de beker tegen Manchester City.’ Dat was op woensdag 21 september in het eigen Liberty Stadium, voor de League Cup en met uitschakeling (1-2) als resultaat. Nog geen drie dagen later kreeg Swansea City thuis de mogelijke herkansing aangereikt tegen andermaal de sterrenformatie van Pep Guardiola. Maar de nederlaag pakte nog iets groter uit: 1-3 mede dankzij twee treffers van de nu wel opgestelde Sergio Aguero.
Met uitzondering van het bezoek aan Arsenal kon Mike van der Hoorn geleidelijk aan aarden als vaste waarde in de basis van Swansea Town. Samen met de Engelsman Alfie Manson fungeert hij als grendel voor de toegang naar doelman Kristoffer Nordfeldt, een Zweed die hij nog kent van Heerenveen. ‘Hij spreekt nog steeds Nederlands. Dat is best prettig. Ik heb ook veel steun aan Fer. Het is fijn dat hij er is.’ Want Swansea City zigzagt nogal door de onderste regionen van de Premier League. De directie achtte zich na het verlies thuis op 1 oktober tegen Liverpool gedwongen van trainer te wisselen: de Amerikaan Bob Bradly voor de Italiaan Francesco Guidollin.
Het volledige interview is te lezen in VVCS magazine De Contractspeler editie december 2016