Drie broers die bij een en dezelfde profclub spelen; het komt hoogst zelden voor. Maar bij de jeugdopleiding van SC Heerenveen loopt zo’n trio rond. Stijn Pierie (16) speelt in B1 en tekende onlangs een driejarig contract, Kik (14) begon het afgelopen seizoen in de C1 maar werd al snel doorgeschoven naar de B1 en Take (12) is keeper van de D1. Op zich al opmerkelijk, maar wat het nog meer bijzonder maakt is het feit dat hun ouders op hoog niveau gehockeyd hebben. Vader Jean Pierre Pierie speelde bij Kampong en heeft 33 interlands achter zijn naam staan, en moeder Dani‘lle Scheltens schopte het tot Oranje onder 19. Stijn Pierie vertelt.
Stijn Pierie: ‘Het hoofdonderwerp bij ons thuis is sport. Het gaat vaak over voetbal en af en toe over hockey. Nee, mijn ouders roepen niet dat hockey een betere sport is dan voetbal. Ze zeggen wel dat hockey veel sneller gaat, maar ze vinden voetbal ook hartstikke leuk om naar te kijken. Hockey is wel moderner dan voetbal. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van videobeelden bij scheidsrechterlijke beslissingen.’
‘Het feit dat mijn ouders oud-topsporters zijn, zie ik als een voordeel voor ons. Ze begrijpen heel goed wat er bij ons leeft en ze begeleiden ons goed. Als we ergens mee zitten na een slechte wedstrijd, helpen ze ons ook om er niet in te blijven hangen. Af en toe hebben ze ook wel tips als het gaat over het spel. Dan refereren ze wel aan het hockey.’
‘Ik denk dat talent erfelijk is; balgevoel zit volgens mij in de genen en het maakt niet uit wat voor bal het is. Ik heb in clubverband getennist en heb ook nog bij de noordelijke selectie gezeten. Ik ben ermee gestopt toen ik naar de voetbalschool van Heerenveen ging. Hockeyen kan ik ook wel een beetje. Volgens mij heb ik het tactisch inzicht van mijn vader en zijn mentaliteit ook wel, maar hij is wel iets fanatieker. Ik geloof dat Kik nog meer de mentaliteit van mijn vader heeft. Mijn moeder was rechtsbuiten, ze was heel snel en explosief, had een goede versnelling. Dat heb ik van haar.’
I’Het afgelopen seizoen heb ik zowel links- als rechtsback gespeeld. Ik denk dat ik komend seizoen een rol links of rechts op het middenveld krijg, of met de punt naar achter. Ik heb wel een voorkeur voor het middenveld. Je komt veel aan de bal, en kunt wat beter het spel dicteren en het tempo bepalen. Maar ik vind verdedigen ook hartstikke leuk hoor.’
‘Ze zagen altijd al een middenvelder in mij, maar ik was op verschillende vlakken nog niet volgroeid. Ik heb inmiddels meer ervaring opgedaan en ben fysiek sterker geworden. Ik moet nog veel leren. Moet wat rustiger aan de bal worden. Als ik een paar opties zie om een bal in te spelen, vind ik het soms lastig een beslissing te nemen. Ik moet mijn linkerbeen nog meer ontwikkelen, want ik wil aan twee kanten kunnen opendraaien, ik wil met beide benen een crosspass kunnen geven. In zijn algemeenheid moet ik nog sterker en steviger worden.’
‘Bij de club worden er nooit opmerkingen gemaakt over het feit dat we als familie in Leeuwarden wonen. We worden er door de buitenwereld wel vaak op aangesproken dat we als drie broertjes bij Heerenveen spelen. Dat zijn vooral positieve opmerkingen. Af en toe wordt er wel eens een grapje gemaakt. Dat gebeurt eigenlijk alleen door een Cambuur fan die ik goed ken. Wie van ons drie‘n beter is? Nou ja, Take is keeper en hij kan ook wel goed voetballen, maar dat is lastig vergelijken. Kik speelt ondanks zijn jongere leeftijd al bij mij in het team en heeft zelfs met de A1 een deel van de bekerfinale gespeeld en gewonnen, dus is het nu zijn tijd. Maar die van mij komt nog wel.’