Het afgelopen half jaar was nogal turbulent voor Thijs Dallinga. Ga maar na. In november zat hij voor het eerst bij de selectie van het Nederlands elftal en maakte hij tegen Gibraltar zijn eerste speelminuten, in de winterstop ging een transfer naar de Premier League niet door en in april werd de spits van Toulouse vader. En dat laatste had en heeft invloed op zijn houding tegenover Oranje en het naderende EK.    

Thijs Dallinga zit niet bij de voorselectie van het Nederlands elftal en mist dus het EK. Uiteraard is hij daar teleurgesteld over. “Oranje is het grootste wat er is en ik wilde er hartstikke graag bij zijn. Ik doe met voetbal mijn best en heb er alles aan gedaan om geselecteerd te worden. Meer kun je niet doen, ik heb er verder geen invloed op. Ik heb de afgelopen periode geprobeerd me er zo weinig mogelijk mee bezig te houden, dat werkt het beste voor mij. Dat ik net vader ben geworden is het allerbelangrijkste voor me, dat maakte het ook makkelijker om er minder over te denken. Het heeft ook geen nut om er heel veel mee bezig te zijn. Heel Gronings? Ja, dat zeggen ze wel. Ik kan me wel gek laten maken, maar dat helpt niemand. Maar zoals ik al zei kan ik er verder niks aan doen, behalve me focussen. Uiteindelijk beslissen anderen.” 

Hetzelfde geldt in zekere zin voor de transferperikelen die tijdens de winterstop speelden. Dallinga kon naar de Premier League clubs Brentford en Bournemouth, maar de voorzitter van Toulouse wilde daar niet aan meewerken. Het was een streep door de rekening, maar, zegt hij: “De voorzitter is eindverantwoordelijk en ik snap het vanuit de club ook wel. We stonden er in de competitie niet rooskleurig voor en de club had alle spelers nodig. Ik had het maar te accepteren. Natuurlijk vond ik dat wel lastig, maar ik heb er goed over kunnen praten met mijn zaakwaarnemer Edwin Olde Riekerink. We vonden allebei dat het geen zin had er negatief in te gaan staan, dus ik heb het vrij snel naast me neer kunnen leggen.” 

Zoals het een topsporter betaamt, wil Thijs Dallinga graag hogerop en een vertrek bij Toulouse lijkt logisch als je zijn prestaties onder de loep neemt. Vorig seizoen trof hij in 36 competitiewedstrijden 12 maal doel en in het Franse bekertoernooi liep hij een op een, met zes goals in zes wedstrijden. Dit seizoen was hij in de competitie 14 keer succesvol in 32 duels, voor de Franse beker maakte hij er een in twee wedstrijden en in de Europa League was hij goed voor vier goals in acht wedstrijden. Zijn prestaties zijn niet onopgemerkt gebleven, gezien de belangstelling uit Engeland, Duitsland en Italië. Dallinga’s contract bij Toulouse loopt nog tot 2026, maar hij gaat er vanuit dat de club nu wel meewerkt aan een voortijdige aftocht.   

“Ik heb na het winterwindow nog met de voorzitter gesproken. De club zal het niet stimuleren, maar staat wel open voor een eventueel vertrek in de zomer. Toen ik twee jaar geleden tekende was de insteek van beide kanten dat Toulouse niet het eindstation zou zijn. De club heeft ook wel het besef dat een topsporter altijd naar het hoogste streeft. Mocht er geen andere club komen, dan is het geen ramp hoor. Ik ben hier hartstikke gelukkig. Ik zit bij een mooie club, waar fijne mensen werken en die fijne supporters heeft. Toulouse is ook een fijne stad. Het gezin heeft het prima naar de zin.”  

Nog even over de prestaties: Thijs Dallinga wist de schijnwerpers extra op zich gericht door de twee Europa League goals die hij over twee duels verdeeld maakte tegen Liverpool. Dallinga: “Bij het Nederlands elftal begon Virgil van Dijk er nog over. Er werd in onze thuiswedstrijd ook nog een afgekeurd, dat vond hij onterecht. Ik  vond het wel mooi wat hij allemaal zei. Of ik tegen hem opkijk? Nou, dat doe ik niet zo snel. Ik heb wel heel veel respect voor zijn carrière en ik vond het ook wel bijzonder dat ik hem tegenkwam bij het Nederlands elftal. Als jonge jongen zat ik op de tribune van FC Groningen en heb ik hem zien voetballen.” 

Niet alleen door de duels met Liverpool kreeg Thijs Dallinga extra publiciteit. Hetzelfde gebeurde in de met 3-1 gewonnen uitwedstrijd tegen PSG, waarin hij er met een goal   mede verantwoordelijk voor was dat het fenomeen Mbappe een ander afscheid had van de Parijse aanhang dan gewenst. Beide clubs horen bij de Europese top en beschikken over niet misselijke verdedigers. Het zegt veel over de ontwikkeling van Dallinga. “Het geeft wel extra voldoening, tuurlijk! Ik merk in zulke wedstrijden wel dat ik een volgende stap heb gezet. Je wilt kijken waar je plafond ligt, ik ben ook steeds bezig mezelf te verbeteren en het is goed te weten welk niveau je kunt aantikken. Zo lang ik nog geen basisplek heb bij een echte topclub of bij Oranje zal ik bezig moeten met wat beter kan en moet. Het is goed om een beetje op je tenen te lopen en om kritisch te blijven op jezelf. Als je zelfgenoegzaam wordt, ga je alleen maar achteruit.” 

Tot slot, de geboorte van zijn zoon. Of de kersverse vader wel voldoende slaap krijgt? Thijs Dallinga lacht. “Haha, wat is voldoende? Het was van te voren wel het grootste pijnpunt. Ik ben altijd heel gestructureerd met slapen bezig, maar als er zo’n klein ventje naast je ligt valt dat niet mee. Het is sowieso moeilijk je van te voren voor te stellen hoe het leven zal zijn als je een baby hebt. Je hoort altijd dat het je leven op de kop zet, maar nu ondervind ik het aan den lijve. Maar maak je geen zorgen, het is het mooiste wat ons is overkomen.” 

 17 mei 2024