Davy Davy Propper maakte op 7 augustus de overstap van PSV naar Brighton & Hove Albion. Bij de promovendus, die voorlopig knap meedraait in de middenmoot van de Premier League, ontbrak de 26-jarige middenvelder uit Arnhem dit seizoen nog geen minuut. ,,Het begin was even onwennig, maar nu ik mijn rol en mijn teamgenoten beter ken voel ik dat ik iedere week sterker wordt.”
Vijf dagen na het ondertekenen van zijn contract bij The Seagulls debuteerde Davy Propper al voor de club, die voor het eerst sinds 1983 weer uitkomt op het hoogste niveau van Engeland. Davy Propper begon zijn eerste avontuur in het buitenland met een thuiswedstrijd tegen Manchester City. ,,Ik was niet erg tevreden met mijn optreden in die wedstrijd. Ik was wat gespannen en alles was nog onwennig. Ik had pas twee keer meegetraind, dus ik kende mijn nieuwe teamgenoten nauwelijks. Toch deden we het die middag niet slecht. We verloren met 0-2 door goals in de 70e en 75e minuut. Voorlopig walst City over alles en iedereen heen, dus wij deden het nog niet eens zo slecht.”
De laatste twee maanden verzamelde Brighton de nodige punten, resulterend in een zeer verdienstelijke twaalfde plaats in de Premier League. Davy Propper stond voorlopig alle minuten in de competitie op het veld. ,,Daar ben ik uiteraard erg tevreden mee. Wij zijn als team de laatste weken steeds beter gaan spelen en zelf kom ik er ook steeds lekkerder in. Ik weet inmiddels goed wat er van mij gevraagd wordt en hoe ik mijn teamgenoten het beste kan benutten en vice versa. Mijn rol is anders dan dat ‘ie bij Vitesse en PSV was,” zegt de Arnhemmer. ,,Zeker bij PSV waren wij natuurlijk vrijwel altijd de favoriet, waardoor de tegenstander vaak inzakte en wij het spel konden maken. Dat is hier in Engeland wel anders. Bij PSV speelde ik iets aanvallender, hier moet ik samen met Dale Stephens de opbouw verzorgen vanaf het middenveld. Ik mag bijsluiten als er ruimte is, maar moet ook goed mijn verdedigende taken in de gaten houden.
Brighton staat nu twaalfde, maar de verschillen in de Premier League zijn nog klein. ,,Er is dit seizoen een duidelijke top zes, maar de veertien clubs daaronder doen nauwelijks iets voor elkaar onder. Bijna iedere wedstrijd is daardoor spannend, door het tempo en de grote belangen. Iedere club wil wegblijven bij de onderste plekken. Het spel golft hier vaak negentig minuten op en neer, maar daar geniet ik juist wel van. Met mijn conditie zit het wel goed. Tijd om rustig een balletje aan te nemen is er niet, want dan zitten er direct twee man in je nek. Daar moest ik de eerste weken nog wel aan wennen, maar inmiddels weet ik wat er wel en niet mogelijk is. Met jongens als Georginio Wijnaldum en Davy Klaassen heb ik nog niet echt gesproken over hun ervaringen in Engeland, maar ik praat op de club wel veel met Tim Krul. Hij vertrok als zeventienjarig al naar Newcastle United en speelt nu al twaalf jaar in Engeland, dus hij heeft wel goede adviezen.”
Met Krul sprak Davy Propper ook al over de aankomende maanden. ,,In november begint het seizoen pas echt, waarschuwde hij al. Zeker in december en januari spelen we ontzettend veel wedstrijden. Ik moet zeggen dat ik het altijd wel fijn vond om halverwege het seizoen een paar weken rust te hebben, maar ik kijk nu ook wel uit naar dit hele circus in Engeland. Voetballen op Boxing Day is toch speciaal, zeker zo’n eerste keer. Mijn familie en vrienden komen in die periode naar Engeland, dus die zal ik genoeg zien.”
Eerste treffers voor Oranje
Davy Propper maakte de afgelopen tijd ook zijn eerste treffers voor Oranje. ,,Eerst twee thuis tegen Bulgarije en vorige maand nog één uit bij Wit-Rusland. Tegen Zweden kon ik helaas niet meedoen vanwege een bovenbeenblessure, maar ik hoop volgende week tegen Schotland en Roemenië weer te mogen spelen. Het is nu even een vreemde periode bij Oranje, maar ik denk dat we zo snel mogelijk met een duidelijk plan voor de toekomst moeten komen.”
Davy Propper kijkt dit seizoen ook met plezier naar de prestaties van PSV. ,,Ze hebben de draad goed opgepakt na de uitschakeling tegen NK Osijek in de Europa League. Ze spelen leuk voetbal en scoren makkelijk. Ik hoop dat PSV dit lang kan volhouden.”