Davy Propper verlengde woensdag zijn contract bij Brighton & Hove Albion met twee jaar. De 28-jarige middenvelder uit Arnhem ligt nu tot medio 2023 vast bij de club uit het zuiden van Engeland, waar hij samen met zijn gezin goed op zijn plek is. ,,Ik ben ambitieus, maar ik ben ook erg tevreden met wat ik hier heb.’ De club en Propper hadden al geruime tijd de intentie om samen door te gaan. Deze week werd onder toeziend oog van zijn zaakwaarnemers Louis Laros en Patrick van Diemen een handtekening gezet onder zijn nieuwe verbintenis. ,,Ik ben ambitieus, maar ik ben ook erg tevreden met wat ik hier heb. Mijn gezin heeft het hier goed en ik ben ook op mijn plek bij deze club. Natuurlijk heb ik de ambitie om ooit misschien nog bij een grotere club te spelen, maar ik waardeer wat ik hier heb en voel het vertrouwen van de technische staf en de supporters. Dat geeft mij een goed gevoel.’

Kleine verschillen

‘Propper is bezig aan zijn derde seizoen bij The Seagulls. Na twee seizoenen onder de ervaren coach Chris Hughton speelt Propper dit seizoen onder trainer Graham Potter. ,,Ons spel is sinds afgelopen zomer een stuk beter en leuker geworden, maar het is nog een flinke klus om daar ook constant goede resultaten aan te koppelen. Dat is in de Premier League gewoon erg lastig. We doen het zeker niet slecht, maar de verschillen vanaf plek vijf zijn enorm klein. Wolverhampton Wanderers en Sheffield United bewijzen dat het als gepromoveerde mogelijk is je in de subtop te nestelen, maar dat is niet eenvoudig. Twee keer op rij verliezen en je zakt weer zes plekken in de stand. Dat is soms best frustrerend, maar het zorgt er ook voor dat je altijd scherp blijft’, vertelt Propper. Brighton staat momenteel vijftiende in de Premier League, nadat het de afgelopen twee seizoenen als vijftiende en zeventiende eindigde.

,,In het eerste seizoen was alles nog nieuw en spannend voor iedereen, dat zorgde ervoor dat iedere wedstrijd bijzonder voelde. Inmiddels is het voor Brighton het derde jaar in de Premier League, maar het is een ontzettend lastige competitie om in te blijven. Vorig seizoen speelden we ons pas op de voorlaatste speeldag veilig. Dit seizoen willen we dat uiteraard eerder doen, maar we kunnen niet anders doen dan van wedstrijd naar wedstrijd leven. Zaterdagavond spelen we de belangrijke thuiswedstrijd tegen Watford, daarna zijn we even een paar dagen vrij.’

Voetballen met kerst ‘Een paar welverdiende vrije dagen voor Propper en zijn teamgenoten, want december en januari waren weer slopende maanden. ,,Het voetballen met kerst en rond de jaarwisseling went snel, maar het blijft toch gek om op oudjaarsavond vroeg naar bed te moeten omdat je op nieuwjaarsdag een wedstrijd moet spelen. In die periode is er altijd wel familie over, dus tussen de vele wedstrijden en trainingen en het reizen door probeer ik het wel zo gezellig mogelijk te maken.’ Propper weet inmiddels waar hij over praat, de Premier League is zijn thuis geworden. Sinds zijn komst naar Engeland ontbrak de sierlijke middenvelder pas in elf van de 101 competitieduels. In 84 van de 90 wedstrijden speelde hij van begin tot eind. ,,Dat vertrouwen en die zekerheid geeft mij rust. Dat heb ik nodig in mijn spel. Ik probeer altijd de ruimtes te zoeken waar ik het meest aan de bal kan komen, het verschilt per wedstrijd en per tegenstander op welke positie ik het meest te vinden ben. Ik speel dit seizoen wel vaak iets meer naar voren, de afgelopen twee seizoenen was ik altijd een van de twee controleurs samen met Dale Stephens.’

Supportersliedje

¨De supporters van Brighton hadden al een liedjes voor Stephens en Propper, maar de negentienvoudig international van Oranje kreeg in december ook zijn eerste eigen liedje. ‘This year, to save me from tears, I’ll give it to Davy Propper’ klonk het wekenlang op de tonen van Last Christmas. ,,Ja, dat was mooi. Het is altijd bijzonder als fans speciaal voor jou zingen, maar ik heb vanaf mijn komst hier altijd de liefde en waardering van de fans van Brighton gevoeld.’

Propper staat na 97 duels voor Brighton op twee doelpunten en acht assists. ,,Nee, dat is niet genoeg. Ik zou er het liefst vijf tot tien per seizoen willen maken, zoals ik dat bij Vitesse en PSV altijd deed. Ik heb het daar ook wel over met de technische staf, maar ik kom hier niet zo vaak in kansrijke positie. Als je al in de buurt van de goal komt heb je bijna nooit tijd om uit te halen, terwijl je in Nederland soms rustig kan aanleggen vanaf 25 of 20 meter. Dat zit er hier helaas niet vaak in.

Toch wil ik vaker scoren, dat is zeker iets waar ik me hier nog in kan ontwikkelen.’ Ondertussen kijkt Propper al voorzichtig uit naar komende zomer, waarin hij met Oranje wil schitteren op het EK. ,,Ik zal de komende maanden gewoon zo goed mogelijk moeten presteren bij Brighton. Dat geeft mij de beste kans om in juni hopelijk te gaan spelen op het EK.’