Justin Hoogma heeft het gevoel dat hij nog iets moet afmaken bij FC Utrecht na het zo abrupt afgebroken coronaseizoen. De centrale verdediger is dan ook maar wat blij dat hij nog een jaar op huurbasis in de Domstad aan de slag kan. ,,Met een heel mooie ambitie, een aanval op de top drie.’’

Justin Hoogma houdt er een bijzonder record op na. Ooit werd hij bij Heracles Almelo de jongste speler ooit die geen minuut miste in een heel eredivisieseizoen van 34 wedstrijden. We schrijven voetbaljaargang 2016-2017, hij was net 18. Het seizoen ervoor was de in Enschede geboren centrale verdediger overgestapt van FC Twente naar het Polman Stadion in Almelo.
Het record staat nog altijd in de boeken. Sterker nog, Hoogma maakt er nog steeds een gewoonte van om bijna geen minuut te missen. Het was dat de huurling van Hoffenheim in zijn eerste jaar bij FC Utrecht tegen Feyenoord een rode kaart voorgehouden kreeg, anders had hij vanaf zijn eerste wedstrijd voor de Domstedelingen tot het invallen van de coronacrisis opnieuw geen seconde gemist.
,,Op dat record bij Heracles ben ik nog altijd behoorlijk trots’’, vertelt Hoogma. ,,Ik was me er eigenlijk totaal niet van bewust dat ik dat record zou gaan vestigen totdat ik er kort voor onze laatste wedstrijd van dat seizoen op werd gewezen. Ik weet het nog goed, het was het kampioensduel van Feyenoord. Er was veel media-aandacht en onder meer dit feitje kwam naar voren. Dat het vervolgens ook nog lukte het record te vestigen was natuurlijk helemaal mooi.’’
Zoals gezegd, bij FC Utrecht was hij vorig seizoen opnieuw op weg naar een seizoen zonder ook maar een minuut afwezigheid totdat scheidsrechter Björn Kuipers tegen Feyenoord 11 minuten voor tijd een rode kaart uit zijn borstzak toverde. Het was een smetje waar Hoogma nog steeds een beetje van baalt. ,,Het was sowieso mijn eerste rode kaart in het betaald voetbal, dus het voelde best wel gek. We verloren die wedstrijd ook nog eens onnodig en ik miste vervolgens het duel tegen PEC Zwolle. Nee, het is niet mijn beste herinnering van afgelopen seizoen.’’
Ruim twee maanden later volgde de coronacrisis. ,,Een heel gekke periode’’, blikt Hoogma terug. ,,Wie had toen kunnen denken dat we er nu, zes maanden later, nog steeds zoveel problemen mee zouden hebben. Dat het zo lang zou duren. Dat had natuurlijk niemand verwacht. Gelukkig is het niet heel dichtbij gekomen voor mij. Mijn familie is gespaard gebleven. Een vriend heeft het wel gehad, maar in een milde vorm.’’
Sportief was het een fikse tegenvaller dat het seizoen niet meer werd hervat. FC Utrecht was goed bezig en had onder meer de bekerfinale nog in het verschiet. ,,Qua voetbal vond ik het een heel sombere tijd’’, vertelt Hoogma. ,,Het is je werk, je lust en je leven om in het weekend in het stadion te knallen. Dat was ineens allemaal weg. Het was een heel onwerkelijke situatie. Hopelijk vindt men snel een oplossing, zodat we weer ouderwets mooie wedstrijden in volle stadions kunnen beleven.’’
Hoogma zelf besloot tussen al het coronageweld door er nog een jaar aan vast te plakken bij FC Utrecht. Zijn contract bij Hoffenheim werd met een jaar verlengd tot medio 2022, zodat niets de verdediger in de weg stond om ervoor te kiezen nog een seizoen extra te rijpen in de Galgenwaard.
,,Vanuit Hoffenheim is er veel vertrouwen in mij uitgesproken, ze wilden graag met mij door’’, blikt de Tukker terug op het proces. ,,Zij stonden er ook helemaal achter dat ik nog een jaar bij FC Utrecht zou blijven om veel wedstrijden te kunnen spelen om mezelf door te ontwikkelen. Ze wilden me daarna nog graag een jaar onder contract hebben. Vandaar de combinatie van een extra seizoen verhuur aan FC Utrecht met de contractverlenging bij Hoffenheim. Eigenlijk was dit voor alle partijen een heel mooie uitkomst.’’
Volgend jaar wordt Hoogma 23 jaar. Een mooie leeftijd om zijn vleugels uit te slaan in de Bundesliga, want dat blijft zijn grote doel. Hij maakte al het een en ander mee bij Hoffe, zoals de bijnaam van de club luidt. Champions League, Europa League. ,,Heel mooie dingen’’, beseft Hoogma. ,,Het is heel goed voor mijn ontwikkeling geweest om onder Julian Nagelsmann te kunnen trainen. Dat heeft mij absoluut heel erg veel beter gemaakt. Ik sta nog steeds achter de stap die ik in 2017 heb gezet om naar Duitsland te gaan.’’
Op termijn hoopt Hoogma basisspeler bij Hoffenheim te worden. ,,Dat is iets dat ik nog steeds voor ogen heb en dat laat ik voorlopig ook niet los. Ik ben iemand die te allen tijde zijn doelen nastreeft. Ik zal er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen. Aan de andere kant staar ik me er ook niet blind op. Mocht het uiteindelijk niet lukken, dan sta ik open om andere wegen te bewandelen.’’
Eerst wil hij er een mooi seizoen met FC Utrecht van maken. De club uit de Domstad koopt de laatste weken op grootse wijze in voor het jubileumseizoen, want FC Utrecht bestaat 50 jaar. Eljero Elia werd onlangs verwelkomd en ook Mimoun Mahi werd vanuit Zwitserland weer naar de Nederlandse velden gehaald. ,,Het zijn mooie ontwikkelingen’’, vindt Hoogma, die zelf ook blij is dat hij de kans krijgt om er bij FC Utrecht een mooier eind aan te breien dan het afgebroken coronaseizoen.
,,Ik heb het enorm naar mijn zin gehad bij FC Utrecht. Het was alleen zo’n raar einde van het seizoen. Zo bizar. We hadden nog een bekerfinale te spelen. Het was gewoon nog niet klaar. Alleen daarom al ben ik blij dat ik nog een jaar bij FC Utrecht kan spelen. Ik kan me ook helemaal vinden in de ambities van de club om een aanval op de top drie te doen. Nog in een jubileumjaar ook. Dat leeft echt binnen de club. Je merkt aan alles dat dit een bijzonder seizoen moet worden voor FC Utrecht. Er staat een goede selectie. Nu is het aan ons om het waar te maken.’’