Hij wordt in juli 16, maar voetbalt nu al bij de A1 van sc Heerenveen. In de winterstop kwam hij over van de B1. Helemaal vreemd was het hem niet, want afgelopen seizoen deed het jonge talent ook al met A1 mee in de bekerfinale tegen AZ. Alsof het niets was werkte hij ook nog mee aan de winst door in de beslissende penaltyserie een strafschop te benutten. De naam: Kik Pierie.
Sporten op niveau is de familie Pierie niet vreemd. Kik’s vader kan bogen op 33 hockeyinterlands, zijn moeder schopte het in dezelfde sport tot Oranje onder 19. Pa en ma Pierie bezorgden sc Heerenveen drie voetballers: behalve Kik zijn dat Take (12), die keeper is bij D1, en Stijn (17), die voor B1 uitkomt.
Kik Pierie, die centraal achterin of als linksback speelt, heeft zijn anderhalf jaar oudere broer dus ingehaald, maar relativeert dat onmiddellijk: ‘Ik ben Stijn qua team misschien wel voorbij, maar dat betekent niet dat ik beter ben dan hij. Dat ik voor A1 ben gekozen komt denk ik omdat ze mij voor mijn leeftijd goed vinden. Nee hoor, ik pest Stijn er niet mee dat ik al in de A1 zit en hij niet. Dat doen we hier niet. Hij is gewoon blij voor me dat ik die stap al heb kunnen maken.’
Veel moeite had de middelste van de drie broers niet om zijn draai in A1 te vinden: ‘Het is allemaal sneller en fysieker; de weerstand is groter. Dat merkte ik vooral in de eerste twee wedstrijden, maar ik heb mijn plekje wel gevonden. Het gaat prima. Ik had al een paar keer eerder mee gedaan, dat scheelt. Ik ben snel geaccepteerd. Het maakt ook wel uit dat ik al sinds de F-jes bij Heerenveen zit. Daardoor kende ik de meeste jongens wel. Van nervositeit heb ik geen last gehad. Ik ben jonger en dan zijn de verwachtingen ook wat minder. Voor een wedstrijd probeer ik mezelf zo min mogelijk druk op te leggen. Waarom zou je dat doen? Het ging tot nu toe altijd goed, dus waarom zou dat nu niet zo zijn? Voetbal is voetbal, het spelletje blijft hetzelfde.’
Kik Pierie wordt gezien als een van de grootste talenten van sc Heerenveen, maar hij is er zelf uiterst nuchter over: ‘Het moet allemaal nog blijken. Ik heb tot nu toe op het hoogste niveau nog niks bereikt. Ik ben dan wel groot, maar ik heb gewoon het lichaam van een 15-jarige jongen. Ik moet nog groeien, ook mentaal. Het gaat nu allemaal aardig, maar in A1 voetballen is wat anders dan in het eerste voor 27.000 man spelen.’
Hij heeft het er maar druk mee. Kik Pierie voetbalt niet alleen bij sc Heerenveen, maar maakt sinds enige tijd ook deel uit van Oranje onder 16. Ondertussen zit hij ook in de 4e klas van het VWO. En dat is wel eens lastig te combineren: ‘Ik moet hard werken voor school. Door Oranje onder 16 heb ik al vier keer een week gemist en in maart ben ik weer een week weg. Dan hebben we een vierlanden toernooi in Noordwijk. Ik heb in een les wel eens gehad dat de klas al 50 opdrachten verder was. Ik ben wel eens flink onderuit gegaan. Ik moet er veel voor doen om op niveau te blijven.’
De ambities van Kik Pierie beperken zich niet tot het voetbal: ‘Na het VWO wil ik wel graag een vervolg opleiding doen, iets in de richting van bedrijfseconomie. Dat hangt er ook vanaf hoe het verder gaat met het voetbal; niet elke studie sluit goed gaan aan bij profvoetbal. De kansen dat ik doorbreek in het voetbal kan ik moeilijk taxeren. Het loopt nu goed, alleen weet je nooit hoe het gaat. Ik bekijk het stap voor stap. Ik denk niet: ‘ik wil over vier jaar in het eerste debuteren, want anders is het niet goed.’ Ik probeer het nu zo goed mogelijk te doen bij A1, daarna zien we wel verder.’
‘Natuurlijk heb ik wel een droom. Ik zou heel graag Champions League spelen. Maar eerst wil ik proberen in het eerste van Heerenveen te komen. Dat is ook niet niks.’