Kik Pierie heeft zijn contract bij sc Heerenveen met een jaar verlengd tot 2020. Dat er bovenmodale interesse is uit binnen- en buitenland vindt hij mooi, maar het bracht hem geen moment aan het twijfelen over het zetten van zijn handtekening. Want volgens de nog maar 17-jarige Pierie kan hij zich bij zijn huidige club het best ontwikkelen.
Zeggen dat Kik Pierie een stormachtige ontwikkeling doormaakt, is een understatement. Anderhalf jaar geleden maakt hij als slechts 15-jarige B junior al de overstap naar de A1 van sc Heerenveen, en nu -koud 17 jaar- heeft hij als centrale verdediger een vaste plaats in het eerste elftal. Toen hij eind augustus zijn basisdebuut tegen ADO Den Haag maakte, had hij geen last van extreme spanningen, net zo min als destijds bij zijn overgang naar de A1. Kik Pierie toen: “Voetbal is voetbal, het spelletje blijft hetzelfde.” Kik Pierie nu: “Het is hetzelfde als altijd, het is nog steeds hetzelfde spelletje.”
Hij vervolgt met: “Ik wil gewoon lekker voetballen. Voor de wedstrijden in het eerste ben ik niet extra nerveus geweest, ik had de normale wedstrijdspanning. Het niveau is hoog, maar het is niet onmogelijk. Ik voel me wel thuis in de eredivisie, ik probeer er de dingen te doen die ik altijd doe. Het voetballen voor een vol stadion is wel anders en dat vind ik eigenlijk best leuk; het geeft wel een kick.”
Kik Pierie voetbalt in de eredivisie alsof hij nooit anders gedaan. Dat is bij andere clubs uiteraard niet onopgemerkt gebleven, maar vooralsnog kiest hij klip en klaar voor sc Heerenveen: “Ik heb verlengd omdat ik me bij Heerenveen het best kan ontwikkelen. Het is een goede, warme club en ik voel me er thuis. Ik weet dat ik door andere clubs gevolgd word en dat vind ik leuk, maar dit is het beste voor me. Ik ben nog maar twee maanden 17 en net begonnen in de eredivisie; ik heb nog maar vier wedstrijden in de basis gespeeld en ik heb nog zo veel te leren. Bij een andere club moet nog maar blijken of ik een basisplaats krijg en ik heb het hier goed. Een andere club kan altijd nog wel.”
Op tribunes en in de media wordt al volop gespeculeerd over een mogelijke toekomst bij topclubs en in het Nederlands elftal, en regelmatig valt de naam van Frank de Boer. Pierie neemt het voor kennisgeving aan: “Ik vind het een eer dat ik wel eens met Frank de Boer word vergeleken, want hij is een van de beste verdedigers die Nederland ooit gehad heeft. Maar nogmaals, ik heb nog maar vier wedstrijden in de eredivisie gespeeld, ik moet het allemaal nog laten zien. Laten we over vijf jaar maar eens kijken waar ik dan sta.”
Het is Kik Pierie ten voeten uit. Verstandig, nuchter, met beide benen op de grond. Zo gaat hij ook om met de relatieve bekendheid die hem inmiddels ten deel valt. “De aandacht is natuurlijk leuk, maar ik probeer normaal te doen. Met je zelf zijn kom je altijd nog het verst. Ik ben niet zo bezig met wat anderen tegen me zeggen en hoe ze zich tegen me gedragen. Mijn vriendengroep doet normaal tegen me. Ik zie wel eens op school of in de stad dat mensen me herkennen, maar ik blijf gewoon hetzelfde.”
Je zou het bijna vergeten, maar Kik Pierie is ‘gewoon’ een schooljongen, die eindexamen vwo moet doen, zij het met een aangepast programma: “Ik kan gespreid examen doen; ik doe twee jaar over de laatste klas. Ik volg een individueel programma, dat is ideaal geregeld. Ik moet dus een normale inspanning doen voor school. Ik heb altijd wel het plan gehad een vervolgstudie te doen, maar dat hangt er nu vanaf hoe het met voetballen gaat. Het zou mooi zijn als ik er iets naast kan doen, maar als dat niet lukt, dan maar na mijn voetbalcarrière.’
Voetballen, examen doen, je zou denken dat Kik Pierie geen vrije tijd over houdt. Maar dat valt wel mee. Hij pikt wel eens een tv serie mee, maar de hoofdmoot bij het sportgezin Pierie (vader en moeder hockeyden op topniveau, broers Stijn en Take spelen in jeugdselecties van sc Heerenveen) is vanzelfsprekend voetbal. “Ik vind voetballen gewoon een fantastisch spelletje. Wedstrijden analyseren, spelers analyseren, dat vind ik ook heel leuk. We zitten thuis vaak voetballen te kijken, we hebben bijna elk voetbalkanaal. Portugees voetbal, Spaans, Italiaans, Engels, Duits, noem maar op. Gezellig met zijn allen op de bank.”